Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poticali na ljubazno ponašanje u prometu

12.04.2016. 22:00
Poticali na ljubazno  ponašanje u prometu


– Krajnji cilj akcije bio je pojačati osjećaj sigurnosti u gradu, odnosno povećati prometnu kulturu sudionika u prometu. Tijekom akcije zapisivale su se tablice vozila, a oni vozači koji su poštivali prava pješaka imati će priliku i za dobivanje nagrade, kazao je Budiša
Vito Šokota i Marin Milković dio su kolektiva od 50 učenika  Strukovne škole Vice Vlatkovića koji su jučer ujutro na različitim djelovima grada poticali vozače na ljubazno ponašanje u prometu. Vito i Marin  vozače su evidentirali na pješačkom prijelazu pored zadarske šetnice, a  radilo se o preventivnoj akciji u prometu pod nazivom “Dan ljubaznosti  u prometu” čiji cilj je bio poticanje tolerancije između vozača i pješaka,  odnosno potaknuti vozače na poštivanje prednosti prolaska pješaka na  pješačkim prijelazima.
– Krajnji cilj akcije bio je pojačati osjećaj sigurnosti u gradu, odnosno  povećati prometnu kulturu sudionika u prometu. Tijekom akcije zapisivale su se tablice vozila, a oni vozači koji su poštivali prava pješaka imati  će priliku i za dobivanje nagrade. Akcija se održava na dvanaest lokacija  u Zadru, a radi se o pješačkim prijelazima koji nisu označeni semaforom, kazao je Božidar Budiša, voditelj odjela za sigurnost cestovnog prometa.
– Testirala se ljubaznost i kultura svih sudionika na način da se evidentiraju vozači koji se zaustavljaju i propuštaju pješake preko pješačkih prijelaza, kao i vozači koji nisu propustili pješake, pojasnio je Budiša.
Od vozača se tako očekivalo se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Takva gesta ima  značenje: “Ja sam vas vidio  i izvolite prijeđite cestu”. S druge strane  pješake se željelo potaknuti da se vozačima zahvale ili naklonom glave  kažu “Hvala” ili da se osmjehnu.
Situacija u prvih sat vremena ipak je prevagnula na stranu onih koji su  savjesni i kulturni da propuštaju pješake, istaknuo je Budiša.
Akcija “Dani ljubaznosti u prometu” održava se ove godine u Zadarskoj županiji prvi put. Sam kraj akcije bit će putem nasumičnog izvlačenja deset imena savjesnih vozača, te njihovim pozivom na svečanu  dodjelu prigodnih nagrada i darova TZ Grada Zadra, Hrvatskog autokluba i PU zadarske.
Akciju je organiziralo Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske  županije, odnosno njihov Odbora za promet.
– U akciji su aktivno sudjelovali učenici Sredenje škole Vice Vlatkovića  koji su policima bili od izuzetne pomoći, istaknuo je Budiša. Brzo i  spremno su tako odgovorili i kolika je kazana za nepropuštanje pješaka.  A ona iznosi 500 kuna.