Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stiže 176 filmova s pet kontinenata

12.04.2016. 22:00
Stiže 176 filmova  s pet kontinenata


Zbog velikog interesa i gostoprimstva domaćina Zadra, festival počinje dan ranije, 25. travnja, i to svjetskom premijerom filma Prvi put, autorice Mirjane Hrge. Radi se o prvom olimpijskom zlatu hrvatskih rukometaša
Sve je spremno za premijerno izdanje High 5 Sport Film &  Media Festivala. Iako je početak bio planiran i najavljen za 26. travnja,  zbog velikog interesa i gostoprimstva domaćina Zadra, festival počinje  dan ranije, 25. travnja, i to svjetskom premijerom filma Prvi put, autorice Mirjane Hrge.
Bit će prikazano više od 170 filmova, sa čak pet kontinenata, a nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju  filma. Dodijelit će se i posebna priznanja osobama koje su zaslužile hrvatski sport.
Organizator festivala Andrej Maksimović kazao je kako je ponosan  što će dodijeliti posebna priznanja i nagrade osobama koje su zadužile  hrvatski sport i osobama koje, nažalost, više nisu s nama.
– To su Bruno Orešar, prvi izbornik Davis Cup reprezentacije, Slavko  Rasberger, koji je za vrijeme ratnih godina sačuvao ATP turnir u Umagu, Eduard Tartaglia za cjeloživotni doprinos u košarci, i Vlatko Marković, osoba koja je obilježila Hrvatski nogometni savez. Posebno mi je  zadovoljstvo najaviti i skijaški dan u Zadru, kada ćemo imati priliku pogledati nekoliko sjajnih sportskih dokumentaraca posvećenih ovom  sportu. Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film  o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj, izjavio je  Maksimović.
Premijera dokumentarca Barakude
Pete Radovich, višestruko nagrađivani američki producent porijeklom iz Zadra, najavio je premijeru dugometražnog filma Barakude, o  olimpijskim pobjednicima iz Londona – hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji.
– Uvijek mi je bio san snimiti film o hrvatskim sportašima, a bio sam  presretan kad sam dobio dozvolu Ratka Rudića i Hrvatskog vaterpolskog saveza da film bude upravo o tim sjajnim mladim sportašima. Posebno mi je drago kao Zadraninu da će se ovaj festival održati upravo u  mojem gradu i ponosan sam što će moj film premijerno biti prikazan  upravo tamo, istaknuo je Radovich.
Suorganizator festivala je i Hrvatski olimpijski odbor koji je rado  prihvatio pokroviteljstvo nad High 5 Sport Film & Media Festivalom,  posebno jer se radi o novom konceptu u promidžbi hrvatskog sporta,  povezivanju sportskih dokumentarnih filmova s panel raspravama i  konferencijama o aktualnim sportskim temama.
– Mediji zauzimaju ključno mjesto u sportu, a Hrvatska mora pratiti  međunarodne trendove i biti konkurentna na tom području. Drago mi  je da su organizatori festivala to prepoznali te nam svima ponudili platformu za razmjenu postojećeg i prikupljanje novoga znanja. Nadam da  će se festival pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju i obavezan termin u godišnjem kalendaru svih sportskih djelatnika kao i svih  onih koji su bliski sportu”, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.
Kalmeta zadovoljan zadarskim domaćinstvom
Da je uoči festivala sve spremno potvrdio je i gradonačelnik Zadra  Božidar Kalmeta, koji je naglasio kako mu je zadovoljstvo što će se prvo  izdanje ovog festivala održati u njihovu gradu.
 – Zahvaljujem organizatorima što su odabrali baš Zadar,  grad sporta  iz kojeg su potekli mnogi svjetski poznati sportaši, ali isto tako i grad  bogate kulture i povijesti te naravno, prepoznatljivo europsko turističko  središte. Ovaj festival, koji spaja sport, kulturu, turizam, medije i biznis,  svakako je još jedan atraktivan i značajan događaj koji će itekako doprinijeti kvaliteti ponude najbolje turističke destinacije u 2016. godini- rekao je Kalmeta, dok je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog  ureda za obrazovanje, kulturu i sport rekao kako su posebno  sretni što  će pružiti ruku našem dragom prijatelju gradu Zadru. 
–  Pozivamo sve Zagrepčane i Zagrepčanke da krajem travnja posjete  taj hrvatski biser i uživaju u brojnim panelima, projekcijama i popratnom programu festivala High 5, čiji smo  suorganizatori i pokrovitelji-  poručio je Lovrić.
Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak predstavio je  projekt pod nazivom Mate Parlov, kao jedan od ključnih ciljeva Hrvatskog boksačkog saveza. Brončani spomenik visok čak dva i pol metra  uskoro će biti postavljen u Puli, u čast sportašu stoljeća koji je osvojio  sve što se moglo osvojiti.
Sportska televizija jedan je od partnera festivala te producent filma o  zlatnoj rukometnoj reprezentaciji iz Atlante Prvi put, a iz Zadra će  izravno prenositi neke od panela i svim onima koji neće moći doći u  Zadar omogućiti da uživaju u programu festivala.
– Sport je najljepši hrvatski izvozni proizvod, a naša televizija oduvijek je njegovala sve što je vezano uz hrvatski sport. Upravo zato nismo  mogli zaobići ovaj festival i osobno mi je drago da je pokrenut jer imamo iznimno malo filmova, a mnogo velikih sportskih uspjeha- zaključio je Ozmec.