Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milki Blagdan sudi se već osam godina

Autor: Suzana Bandić

12.05.2009. 22:00
Milki Blagdan sudi se već osam godina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Bivšu načelnicu Općine Kukljica Milku Blagdan optužnica tereti da je za vrijeme svog mandata potpisivanjem štetnih ugovora iskoristila svoj položaj i prekoračila ovlasti


Zbog nedolaska na zakazano ročište jučer je na Županijskom sudu u Zadru odgođena rasprava u postupku koji se vodi protiv Milke Blagdan (55), bivše načelnice Općine Kukljica koju optužnica tereti da je za vrijeme svog mandata potpisivanjem štetnih ugovora pribavila 194.370 kuna, odnosno iskoristila svoj položaj i prekoračila ovlasti.
Prema optužnici, ona je 18. prosinca 2001. godine, dok je u Kukljici bila na funkciji načelnice Općine te predsjednice Općinskog vijeća, za tadašnjih deset njemačkih maraka po metru četvornom dala u zakup vijećniku Općinskog vijeća, Rajku Joji poslovni prostor sa skladištem površine od oko 130 metara četvornih.
Taj prostor bio je u vlasništvu općine Kukljica, a ugovor je potpisan na vrijeme od tri godine, iako je najpovoljnija ponuda tada bila od tvrtke “Galius MTA” koja je iznosila 18,5 njemačkih maraka po metru četvornom.
Nakon što je s Jojom zaključila ugovor o najmu s mjesečnom zakupninom od deset njemačkih maraka po metru četvornom, ona je potom prije isteka zaključenog ugovora 25. ožujka 2004. godine s njim potpisala i aneks ugovora o zakupu na daljnje vrijeme, odnosno do 1. siječnja 2010. godine, zbog čega ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti.
Ovaj proces inače, na Županijskom sudu se vodi već punih osam godina, a na početku suđenja „slučaj Blagdan” bio je daleko “deblji” nego što je danas jer je u međuvremenu dio optužnice odbačen zbog nedostatka dokaza.
Podsjetimo, u podizanju optužnice protiv Milke Blagdan sudjelovao je i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu koji je početkom 2005. godine, dostavio državnom odvjetništvu u Zadru više anonimnih i javnih predstavki podnesenih protiv Milke Blagdan zbog sumnje da je kao načelnica Općine Kukljica zlouporabila svoj položaj i ovlasti.
Prve istražne radnje protiv Milke Blagdan USKOK je poduzeo zbog sumnjivog zakupa općinskog prostora u kojem je dugi niz godina bio smješten ured Turističke zajednice Kukljica. Prema anonimnoj dojavi, Blagdan je ured iz središta mjesta preselila u zgradu bivše uljare, a u ispražnjen prostor uselila Putničku agenciju “Ita” u svom vlasništvu.
Drugu prijavu USKOK-u dostavio je Bojan Lonić, direktor poduzeća Lonić-commerce d.o.o. iz Kukljice.
On se žalio na provođenje natječaja za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Kukljica tvrdeći kako se prilikom izbora najpovoljnije ponude za prostor caffe bara “Jadran” u Kukljici, načelnica nije rukovodila kriterijem najbolje ponude već nepotizmom i interesima te da je natječaj bio proveden bez imenovanja povjerenstva za provedbu.
Na sve te optužbe Milka Blagdan se na prvom ročištu 2007. godine izjasnila kako se ne osjeća krivom te se u nastavku sudskog procesa branila šutnjom.