Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uglešić: Situacija je izmakla kontroli

Autor:

12.05.2009. 22:00
Uglešić: Situacija je izmakla kontroli

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sveučilišne prostore počele su dolaziti osobe koje nisu prepoznate ni kao studenti niti kao nastavnici Sveučilišta u Zadru, a situacija je izmakla kontroli i u noćnim satima, npr. unošenje alkoholnih pića u sveučilišnu zgradu, pojašnjavao je rektor Uglešić
Rektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ante Uglešić, zajedno s prorektorima dr. sc. Vladimirom Skračićem, dr. sc. Stipom Belakom, dr.sc. Anom Proroković i dr. sc. Srećkom Jelušićem, održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o studentskoj blokadi Sveučilišta, odnosno jučerašnjem zaključavanju zgrade.
U izjavi za javnost koju je pročitao rektor Uglešić navodi se kako je Nezavisna studentska inicijativa, zajedno s najvećim brojem članova Studentskoga zbora, pokrenula blokadu radi ostvarenja svojih zahtjeva, a osim većeg dijela nastave izvan blokade ostale su gotovo sve druge sveučilišne aktivnosti. Uprava Sveučilišta u Zadru, a nakon prve izvanredne sjednice Senata i Senat, ističe se u izjavi, načelno su podržali i pokazali razumijevanje za studentske zahtjeve, ali nisu odobrili metodu kojm se oni žele ostvariti, te su pozivali studente i prije i poslije sjednice Rektorskoga zbora da prekinu blokadu kako bi se uspješno i na zakonit način okončala akademska godina.
Podjela među studentima?
“Članovi Uprave su od prvoga dana pratili događaje i bili u stalnom kontaktu, kako s predstavnicima Nezavisne studentske inicijative tako i izravno – nazočnošću na plenumima – sa studentima prosvjednicima, tražeći iz dana u dan rješenje za izlaz iz blokade. Do takvoga rješenja nije dolazilo, ali se činilo da bi razgovor s predstavnicima resornog ministarstva mogao pomoći deblokadi nastavnog procesa. Međutim, do toga sastanka nije došlo.
Tijekom drugog i trećeg tjedna blokade nastave došlo je do ozbiljne podjele među studentima na one koji žele daljnju blokadu nastave i one koji bi je htjeli prekinuti. Slično se može reći i za nastavnike koji su iz dana u dan pokazivali sve veću nervozu zbog neugodne situacije u koju su dovedeni. U međuvremenu, u nekim sveučilišnim prostorima počelo je dolaziti do manjih incidenata koji su prijetili da prerastu u ozbiljnije konflikte, a neki se studenti više nisu ponašali nimalo uzorno. Nažalost, na plenumima se nije poštivala volja većine studenata
pojedinih sastavnica da se nastava na njihovim odjelima deblokira, što smatramo posve neprihvatljivim, tim više što je volju većine kao svoje temeljno načelo, isticala i sama Nezavisna studentska inicijativa”, stoji u izjavi Uprave.
Nadalje se ističe kako je atmosfera na plenumima postajala sve kaotičnija, kako za studente koji žele deblokadu nastavnog procesa, tako i za dio studenata koji su bili pokretači blokade.
“Osim toga, u sveučilišne prostore počele su dolaziti osobe koje nisu prepoznate ni kao studenti niti kao nastavnici Sveučilišta u Zadru, a situacija je izmakla kontroli i u noćnim satima (npr. unošenje alkoholnih pića u sveučilišnu zgradu).
Je li prekršen Pravilnik o studiranju?
Nakon plenuma održanog u ponedjeljak, 11. svibnja 2009. na kojemu je sindikalni povjerenik sveučilišne podružnice otvoreno pozvao studente prosvjednike da se priključe štrajku koji organizira Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, te na prosvjed u Zagreb, u subotu, 16. svibnja 2009., obećavši besplatan prijevoz, Uprava je procijenila da se na taj način studentski prosvjed odvodi u prostor dnevne politike što smatra neprihvatljivim. Osim toga, pojavile su se među studentima i osobe i postupci kojima nije mjesto na Sveučilištu. Osnovna i najvažnija zadaća Uprave Sveučilišta bila je i ostaje zaštita prava svih studenata Sveučilišta u Zadru i osiguranje uvjeta za završetak akademske godine. Zbog svih navedenih razloga, Uprava ne može i ne smije davati legitimitet odlukama koje se donose na studentskim plenumima te je donijela odluku o privremenoj zabrani korištenja sveučilišnih zgrada za bilo kakva okupljanja.”, navodi se u izjavi Uprave Sveučilišta.
Nakon pročitane izjave uslijedila su pitanja novinara. Među ostalim rektor je bio upitan je li zaključavanjem zgrade Sveučilišta prekršen Pravilnik o studiranju, na što je on odgovorio da nije, već je Pravilnik prekršen obustavom nastave i onemogućavanjem studentima pohađanje iste.
Kad je riječ o “politizaciji” studentskih skupova i značenju istog, na zahtjev novinara da pojasni konkretno rektor je odgovorio kako nitko s nijedne sveučilišne katedre niti iz sindikalne podružnice ne smije pozivati studente na nikakvo okupljanje, niti za njih organizirati besplatni prijevoz za skup u Zagrebu, a upravo u organiziranju besplatnog prijevoza Uprava je vidjela problem.


 NETKO ĆE NAUČITI


Na pitanje novinara je li akcija završena prorektor Skračić je odgovorio kako će netko naučiti nešto iz ove akcije.
– Ako je tako onda je uspjela, ako ne nije, prokomentirao je Skračić.
Na pitanje o eventualnom poduzimanju mjera kako se u budućnosti ne bi događale slične stvari članovi Uprave Sveučilišta su samo prokomentirali kako oni nisu policajci.




 PROLONGIRANJE ISPITNIH ROKOVA


Rektor je izvijestio medije kako je nastava od jučer ponovno započela u svim prostorima Sveučilišta. Također, najavio je slijedeću sjednicu Senata za 21. svibnja, na kojoj će biti iznesen prijedlog o produžetku nastave za sedam dana, dakle do 19. lipnja, a samim time se prolongiraju i ispitni rokovi.