Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biogradski studenti na Kornatima i Telašćici

Autor: Velimir Brkić

12.05.2010. 22:00
Biogradski studenti na Kornatima i Telašćici

Foto: Velimir BRKIĆ



Priča o gradnji spomen-parka zadarskog arhitekta Nike Bašića na mjestu stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Velom vrhu na otoku Kornatu, priča je o golemoj energiji onih koji svojim sudjelovanjem u tom projektu odaju počast stradalima i svjedoče zajedništvu, kazao je Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća i član uprave dislociranog studija
Studenti prve i druge godine Visoke škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti “Baltazar Adam Krčelić” iz Zaprešića, dislocirani studij u Biogradu na Moru, održali su terensku nastavu, cjelodnevni izlet u Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica. Studente je predvodio dekan prof. Nikola Skledar i prodekan i voditelj odjeljenja u Biogradu prof. Savo Vojnović te predsjednik Gradskog vijeća i član uprave dislociranog studija Tonči Šangulin, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i profesori.
Škola ima budućnost
Terenska nastava kao i sve druge visokoškolske aktivnosti unaprijed je određena, planirana, usvojena. Ne radi se o izletima već o pravoj nastavi, kazao je dekan Skledar, dodajući da se terenska nastava ostvaruje kao sastavni i bitni dio nastave. Istaknuo je i iznimno dobru suradnja s gradskom vlašću, a posebno s gradonačelnikom Ivanom Knezom te Tončijem Šangulinom koji vodi čitav ovaj projekt u Biogradu na Moru.
Prema riječima dekana Skledara, škola je podnijela i zahtjev Ministarstvu znanosti da im odobri i treći specijalistički studij, a to je financijski menadžment. On bi, između ostalog, mogao biti posebno zanimljiv za polaznike dislociranog studija u Biogradu.
Školovanje u mjestu stanovanja očito je privuklo zanimanje studenata pa je izvjesno da bi ubuduće ova škola mogla zaživjeti u svim njezinim oblicima. Ovaj studij je danas konjunkturan u svijetu jer financijska industrija danas traži nove profile kadrova.
– Studij nije znanstveni već stručni operativni studij, a upravo on je i glavni nositelj razvoja najrazvijenijih europskih zemalja. Struktura predmeta prilagođena je upravo toj koncepciji te vjerujemo u iznimno kvalitetan kadar nakon završetka obrazovanja, kazao je voditelj prof. Vojnović naglašavajući da je Visoka škola za poslovanje i upravljanje, smjer poslovna ekonomija i financije iz Zaprešića koja je u Biogradu na Moru započela s radom prije dvije godine, pokazala dobre rezultate i opravdala otvaranje u ovom gradu u samom središtu Jadrana.
Kornatski križevi
Profesori i studenti na surovom krševitom terenu odali su počast minutom šutnje tragično preminulim vatrogascima na mjestu pogibije na otoku Kornatu, gdje je u tijeku gradnja suhozida u obliku križa posvećenim stradalim vatrogascima. Nimalo lagan posao. U kolovozu će se obilježiti treća obljetnica kornatske tragedije.
– Priča o gradnji spomen-parka zadarskog arhitekta Nike Bašića na mjestu stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Velom vrhu na otoku Kornatu priča je o golemoj energiji onih koji svojim sudjelovanjem u tom projektu odaju počast stradalima i svjedoče zajedništvu, kazao je Šangulin.
Posjetili su i zavjetnu crkvica iz 12. stoljeća posvećenu Pohođenju Blažene Djevice Marije, a koju narod zove Gospe o’ Tarca, zaštitnici žitelja kornatskog arhipelaga koja se slavi prve nedjelje u srpnju. Divili su se i jednim od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima, klifovima na nizu otoka Donjih Kornata, koji gledaju prema otvorenom moru. Razgledali su i Slano jezero na jugozapadnom dijelu Parka prirode Telašćica.
– Park prirode postao je svojevrsno utočište za napuštene magarce na Dugom otoku. Tu lokalno stanovništvo dovodi i ostavlja svoje magarce. U Parku trenutno živi 14 magaraca od kojih je 8 mužjaka i 6 ženki. U zadnje tri godine okotila su se tri pulića. Svi se oni slobodno kreću na području od uvale Mir do južnog kraja otoka. Najviše se zadržavaju na području uvale Mir i oko jezera Mir, čulo se uokolo slanog jezera Mir.
Tijekom plovidbe studenti su se zabavljali uz pjesmu i gitaru.