Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hoće li 300 Benkovčana ostati bez posla?!

Autor: Ante Vidović

12.05.2010. 22:00
Hoće li 300 Benkovčana ostati bez posla?!


Danas će se u Benkovcu održati tiskovna konferencija na kojem će pravni subjekti, koji se bave eksploatacijom benkovačkog kamena, upozoriti na teškoće prilikom ishođenja potrebnih dozvola za obavljanje djelatnosti.
Njih 50-ak je pokrenulo potrebne radnje kako bi dobili potrebne dozvole za rad, ali ih u tome koči dugotrajnosti postupka, vrlo visokih troškova dokumentacije i sporosti državne administracije. Zbog toga su oni blokirani u daljnjim radnjama te prijeti realna opasnost da se ugasi oko 300 radnih mjesta.
Država donošenjem novih pravila oko iskorištavanja rudnih bogatstava želi uvesti reda na ovo tržište i tako zaštititi pravne subjekte od nelojalne konkurencije. I na području Zadarske županije nisu rijetke policijske prijave protiv osoba koje na crno vade benkovački kamen. Radom na crno oni sirovinu prodaju po nižim cijenama od tržišne i tako ugrožavaju normalno poslovanje onih koji rade legalno i plaćaju obaveze prema državi. Ipak, oni koje su nova pravila trebala zaštiti sada žele upozoriti kako su ona neprimjerena jer je njihovo provođenje otežalo normalno poslovanje i isto dovelo u pitanje.