Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolega: Da je Grad išao u otkup zemljišta, trebalo bi mu 4 do 5 proračuna

Autor: Siniša Klarica

12.05.2010. 22:00
Kolega: Da je Grad išao u otkup zemljišta, trebalo bi mu 4 do 5 proračuna

Foto: Vedran SITNICA



Vijećnica SDP-a i saborska zastupnica optužila je vladajuće da su unaprijed znali s kim će doći do pogodbe, a da je ova zamjena samo “modus operandi” cijele akcije čime se nešto javno pretvara u privatno. Gradonačelnik Vrančić kazao je kao on u svemu ne vidi pogodovanje nikoga, nego su jednostavno cijelo zemljište procijenili sudski vještaci, dok je u cijeloj stvari Gradu jedini interes bio doći do Bagatovog igrališta
Aktivnosti oko gradskog zemljišta ponovno su bile u središtu pažnje Gradskog vijeća Zadra. Na jučerašnjoj, 10. sjednici, najviše bure izazvala je odluka o prihvaćanju ponude poduzeća “Lignum” za zamjenu nekretnina. Skraćeno, Lignum je otkupio zemljište u stečajnom postupku bivše tvornice Bagat, ali na kojem se nalazi i Bagatovo nogometno igralište te je postojećem detaljnom planu na njemu predviđena i gradnja nove dvorane TŠC-a. U toj “trampi” gradske nekretnine su procijenjene 2,297.550,00 eura, a Lignumove na 2,261.250,00 eura. Razliku u vrijednosti od 36.300 eura “Lignum” se obvezao isplatiti Gradu Zadru u kunama. Vijećnica Ingrid Antičević Marinović oštro je napala ovu zamjenu prozivajući je protuzakonitom, jer je Grad propustio, po sedam puta nižoj cijeni, otkupiti isto zemljište u stečajnom postupku.
Zamjena samo “modus operandi”?
Vijećnica SDP-a i saborska zastupnica optužila je vladajuće da su unaprijed znali s kim će doći do pogodbe, a da je ova zamjena samo “modus operandi” cijele akcije čime se nešto javno pretvara u privatno. Lignumu se kaže Antičević Marinović daje zemljište u stambenoj zoni na Belafuži, što je bila točka dnevnog reda koja je prethodila Lignumovoj zamjeni. Naime, iako je Grad Zadar donio odluku o izradi UPU-a Belafuža, od njega se odustalo pa je nastavljena zabrana gradnje u neizgrađenom dijelu zone. No, odlukom GV-a, akti potrebni za gradnju će se moći ishoditi, unatoč nepostojanju UPU-a i u izgrađenoj zoni predviđenog obuhvata Urbanističkog plana uređenja Belafuža.
Antičević Marinović je upozorila da kad nema interesa za gradnjom kod “velikih”, onda u prostoru za one “male” vladaju drugačije prilike, pa je pozvala gradsku vlast da nastavi rad na onom što su sami pokrenuli. Međutim, u slučaju Lignumove zamjene Antičević Marinović je rekla da je Grad Zadar mogao ići na prenamjenu zemljišta ili izvlaštenje, pa bi ga tako “Lignum” molio da mu proda isti za male “pare”. Vijećnik Josip Vlahović rekao je da je za tzv. Grdovićevu parcelu, na kojoj se prvotno trebala graditi dvorana TŠC-a, zatražena tržišna cijena, ali se od toga odustalo jer to nekom nije bilo u interesu. Gradonačelnik Vrančić se obranio kao on u svemu ne vidi pogodovanje bilo koga, nego su jednostavno cijelo zemljište procijenili sudski vještaci, dok je Gradu jedini interes bio doći do Bagatovog igrališta. No, da je sve to ipak bio propust, čak dvoje HDZ-ovih gradonačelnika djelomično je potvrdio vijećnik HDZ-a Rade Šimičević, koji je rekao da je tada vlast učinila to na svoju štetu. Navodno je tadašnja gradonačelnica Ana Lovrin odbila otkupiti zemljište koje se u stečaju prodavalo po najnižoj mogućoj cijeni. Replicirao im je neizravno prozvani predsjednik GV-a i nekadašnji gradonačelnik Živko Kolega, koji je rekao da Grad Zadar uopće nije išao u otkup zemljišta niti za prometnice, jer bi mu za to trebalo 4 do 5 gradskih proračuna. To je ilustrirao primjerom Kalmetine koja je do Crnog, u zemljišnim knjigama, još uvijek na privatnim parcelama.
VOX-u ne treba 100 parkirališnih mjesta
U drugom dijelu kompleksa točaka dnevnog reda, koje se odnose na urbanistički izgled Zadra, usvojene su odluke o izmjeni DPU-a Višnjika. Radi se o značajnim primjenama koje predviđaju dva rotora, jedan na križanju Ulice Benka Benkovića i Tesline ulice, a drugi u Ulici Domovinskog rata, koji će se graditi tek u budućnosti, kao i nastavak te prometnice na Stadionsku. Najveća novost je što se medijskoj kući VOX ovim izmjenama više izričito ne nalaže kopanje podruma u koji bi morali smjestiti čak 100 parkirališnih mjesta. Izrađivač plana i nezavisni gradski vijećnik Željko Predovan obrazložio je da se uspjelo dokazati da VOX-u ne treba 100 parkirališnih mjesta te da za potreban parkirališni prostor ionako ima dovoljno terena u okruženju. Na kraju tog bloka odlučeno je da će infrastrukturu u obuhvatu DPU-a bivšeg kamenoloma Put graditi splitski Brodomerkur.
Vijećnicima je predočeno da u rujnu kreće druga faza projekta Jadran. Radi se o kolektoru visokih zona koji kreće od križanja Ulice Hrvatskog sabora i Puta Bokanjca, a preko Ulice Benka Benkovića, Stadionske, Petra Skoka završava na glavnom pročišćivaču u Ričinama. Ovaj projekt je podržala i oporba ocijenjujući ga jednim od rijetkih kojih su transparentni, ne samo načinom financiranja, nego i zadanim rokovima izgradnje, što se ne može reći za ostale komunalne projekte koji od izlicitirane cijene, često narastu i za trećinu od ukupne vrijednosti posla. Stoga je bila potrebna odluka o preusmjerenju cjelokupnog iznosa 1,63 kn po kubičnom metru vode, gdje se za prvu fazu određuje 1,30, a za drugu 0,33 kune izdvajanja. Što se tiče izvršenja Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za prošlu godinu, od planiranih 48,204.000,00 kn realizirano je 42,893.494,73. Najviše novca utrošeno je na uređenje javnih površina, 18,916.000,00 kn. Oporbu je posebno zasmetalo 7,1 milijun kuna utrošenih za stadion na Stanovima, jer ako se taj iznos oduzme od planiranog, ispada da je program realiziran ne 88,9 posto, nego svega oko 70 posto i to za privatno, a ne javno ulaganje.
 


Godišnje će se dodijeliti dva umjesto pet gradskih stanova


Od jučer zadarski gradonačelnik će prema svojoj procjeni godišnje moći dodijeliti samo dva, umjesto dosadašnjih pet gradskih stanova. Gradsko povjerenstvo za dodjelu stanova umjesto dosadašnja 4, moći će dodijeliti čak sedam stanova godišnje. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da na području Grada Zadra postoji čak 61 bespravno useljen stan i da Grad mora provoditi postupak, ali kada dođe do ovrhe, on osobno izdaje nalog da se odustane od iste, budući da se listom radi o teškim socijalnim slučajevima. Sve ove odluke pa i gradnja novih socijalnih i stanova POS-a imaju u cilju rješenje ovog problema bespravno useljenih, ali mu je Omerka Šarić iz SDP-a replicirala da se time kažnjavaju oni građani Zadra koji poštuju zakon i strpljivo, kao podstanari i na listama čekanja, čekaju da dođu do svog krova nad glavom.




 


Parkiranje kod Pinije u Petrčanima 4 kune po satu


Naplata parkiranja produžuje se na Ulicu Petra Svačića kod nekadašnje “Male pijace” jer postojeće parkiralište zjapi prazno, a da se svi parkiraju s obje strane Svačićeve gušeći tako promet ovom ulicom. Pod naplatu se, također, stavlja parkiralište kod Pinije u Petrčanima, po cijeni ne 5 kn kako je bio predloženo, nego 4 kune i to od 15. lipnja do 15. rujna od 8 do 22 sata. No, ovdje će se pomno pratiti situacija, kako ne bi došlo do zakrčenja ostalih prometnica u naselju Petrčane. Oporba je jučer tvrdila da se time onemogućava kupanje u jedinoj oazi u kojoj je dozvoljeno kupanje unutar žice, a gradonačelnik Vrančić, koji u Petrčanima ima vikendicu, kaže da se na tom parkiralištu ljeti ionako parkiraju samo stranci. Na pitanje što će biti s parkiranjem stanara Poluotoka koji parkiraju u svojim dvorištima, Vrančić je, također, potvrdio da se razmišlja o uvođenju posebnih parkirališnih mjesta s rampom koja će se podizati daljinskim upravljačem.