Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nazorovci i Arbanasi predvode Zadrane

Autor: Andrija Dešpoja

12.05.2010. 22:00
Nazorovci i Arbanasi predvode Zadrane


Grad Rijeka će prvo ugostiti najbolje Hrvatske osnovce od 17. do 19. svibnja, dok će srednjoškolci na sportska borilišta pristupiti u razdoblju od 20. do 22. svibnja
Sljedeći tjedan na rasporedu su završnice Državnih prvenstava osnovnih i srednjih škola u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza gdje će svoje predstavnike imati neke zadarske osnovne i srednje škole. Domaćin završnica je Primorsko-goranska županija, tj. Grad Rijeka koja će prvo ugostiti najbolje Hrvatske osnovce od 17. do 19. svibnja, dok će srednjoškolci na sportska borilišta pristupiti u razdoblju od 20. do 22. svibnja. Zadarska osnovnoškolska ekspedicija brojit će predstavnike u četiri sporta, tj. četiri prvaka Dalmacije, od čega u ženskoj odbojci i muškom rukometu će nastupiti učenici OŠ Krune Krstića, dok OŠ Smiljevac ima svoje predstavnike u atletičarima, OŠ Zadarski otoci je poslala stolnotenisače, dok će Privlaku u Rijeci zastupati mladi šahisti
Sportski Arbanasi
Najveća očekivanja su u Arbanasima gdje su im najveće uzdanice njihovi tradicionalno jaki sportovi poput ženske odbojke i muškog rukometa. Voditelj Karlo Lisica, inače trener odbojkašica Arbanasa, nada se dobrom rezultatu svojih učenika u Rijeci.
– Očekujemo da će naši predstavnici imati dosta toga za reći na školskoj završnici, a nade polažemo upravo na račun toga što odbojkašice imaju iza sebe kao članice mlađih kadeta pri odbojkaškom klubu Arbanasi-Neutra dosta treninga i pokazuju u posljednje vrijeme zavidnu razinu forme. Za rukometaše koji su sastavljeni uglavnom od mlađih kadeta Rukometnog kluba Arbanasi plasman među šest najboljih momčadi u Hrvatskoj je veliki uspjeh, jer se to nije dogodilo od davne 1969. godine, no budući da se radi o uglavnom osmašima koji su u klupskom režima treninga imao optimistična očekivanja – kazao je Lisica, a uz Arbanašane boje Zadra će na državnom prvenstvu braniti još tri osnovne škole koje imaju po jednu selekciju na završnici. U ženskoj atletici nastupit će OŠ Smiljevac te OŠ Šimuna Kožičića Benje dok će OŠ Zadarski otoci predstavljati stolnotenisači.
Nazor i MIOC
Za srednje škole funkcionira isti princip natjecanja na državnoj razini te će oni na borilišta nakon završetka dijela natjecanja osnovnoškolaca. Tako u razdoblju od 20. do 22. svibnja na svoje će doći i srednjoškolci, a tu je najreprezentativniji zadarski predstavnik Gimnazija Vladimira Nazora. Njihove atletičarke brane tri uzastopne titule državnih prvakinja, za što su dvije godine u nizu zaslužile i odlazak na Svjetsko prvenstvo srednjih škola, dok će im društvo praviti kolege atletičari koji su lani postali viceprvaci države. Ista škola ima predstavnike u stolnom tenisu, a očekivanja su uvijek ostvariti što bolji rezultat. Tako misli i voditeljica Jadranka Duvančić koja velike nade polaže u svoje predstavnike iz “kraljice” sportova.
– Već tri godine atletičarke uspijevaju stići do naslova, iako je teško bilo što najavljivati ako se uzme u obzir činjenica da se boduje samo momčadski učinak u 12 disciplina i teško je predvidjeti nešto u onim disciplinama gdje smo se morali doslovno pokrpati s košarkašima, nogometašima i sličnima. Potrebno je imati predstavnike u svim disciplinama da bi se mogao bodovati momčadski učinak i tu će trebati imati malo sreće da se ostvare rezultati na tragu lanjskih – kazala je Duvančić.
Uz Nazorovce koji uz atletičare šalju i stolnotenisačice samo će jedna zadarska srednja škola imati svoje predstavnike, a to je Gimnazija Franje Petrića čiji će košarkaši imati zadatak opravdati epitet stanovnika grada košarke.
 


Zadarska županija na PH


Osnovne škole: Kruno Krstić – odbojka (ž) i rukomet (m); Smiljevac – atletika (m); Šimun Kožičić Benja – atletika (ž); Zadarski otoci – stolni tenis (m); Privlaka – šah (m).
Srednje škole: Gimnazija Vladimira Nazora – atletika (ž) i (m), stolni tenis (ž); Gimnazija Franje Petrića – košarka (m).