Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zebićeve želje jedno, a stvarnost?

Autor: Šime Ćurko

12.05.2010. 22:00
Zebićeve želje jedno, a stvarnost?

Foto: Filip BRALA



Nadam se da ćemo konačno biti pravi i to od prve do posljednje minute, a to znači bez crnih rupa koje su nam već odnijele dosta bodova. Vrijeme je i za prekid neefikasnosti – nada se Dalibor Zebić
Na Stanovima ništa nova. Najava utakmice ponovno ista, razlika je samo u imenu protivnika. Ovaj put nije Lokomotiva nego Zagreb protiv kojeg će Zadrani danas u 17 sati završiti sezonu u Prvoj HNL. Uglavnom, Dalibor Zebić, trener, opet ima identične želje i očekivanja, jedina je promjena, osim dakako protivnika, ta što se lista ozlijeđenih produžila. Problem za Zadar je “samo” taj što se želje zadarskog trenera u posljednje vrijeme ne ostvaruju.
– Nadam se da ćemo konačno biti pravi i to od prve do posljednje minute, a to znači bez crnih rupa u igri koje su nam već odnijele dosta bodova. Vrijeme je i za prekid neefikasnosti, a konačno bi i igrači trebali prestati biti ravnodušni. Ovo je posljednja utakmica sezone u kojoj bi neki igrači trebali pokazati može li se računati na njih i sljedeće godine, odnosno jesu li ili nisu za Zadar – objašnjava Zebić koji se pohvalno izrazio o Zagrebu.
– Respektabilan protivnik koji je u seriji pozitivnih rezultata. Zagreb se izdigao iznad ugrožene zone za razliku od nas koji smo u tu zonu upali nizom loših rezultata u posljednjim kolima. Zagreb su prema pobjedama vukli iskusniji igrači koje predvodi Vugrinec, a značajna je u svemu bila i uloga trenera Igora Štimca. Pravi rezultat bez makar nekoliko iskusnih igrača je teško ostvariti.
Iako Zebić tvrdi da je Zagreb siguran u Prvoj HNL zapravo više ništa nije sigurno. Zadar se posljednjim rezultatima (šest kola, jedan bod) od hita proljeća prometnuo u momčad koja je izgledan kandidat za 14. mjesto koji bi moglo donijeti probleme oko ostanka, čak i u slučaju da Prva HNL ostane na 16 klubova.
– Želimo pobijediti Zagreb i s tri boda iz te utakmice možemo doći i do 11. mjesta, što znači da ćemo i sljedeće sezone igrati u društvu prvoligaša.
Ozljede i izostanci igrača uobičajena su tema druženja Zebić i novinara pred svaku utakmicu. Zašto onda zaobići tradiciju.
– Nova imena na listi izostanaka su Surać, koji se ozlijedio u Varaždinu, i Mitrović koji je protiv Varteksa dobio crveni karton. Vraća se Jure Jerbić koji je odradio kaznu zbog tri žuta kartona. Od prve minute počet će Luka Begonja na zadnjem veznom gdje će igrati umjesto Suraća. Begonja igra dobro u juniorima, reprezentativac je i šteta što nismo ostvarili bolji rezultat, pa da mladi igrači imaju više prilike u završnici prvenstva. Želimo igrati s najspremnijima od kojih očekujem da će dati maksimum.
Stoga oko sastava nije bilo nikakvih dvojba. Santinijev izostanak znači da će Terkeš ponovno biti jedini napadač.
– Nadam se da se do početka utakmice neće ozlijediti još neki igrač i da ćemo Zagreb dočekati s igračima koji odradili posljednji trening.
Vjerojatni sastav: Gluić – Milin, Glumac, Šiklić – J. Bilaver, Begonja, Jerbić, Ćurjurić, Mršić, Čuljak – Terkeš. Pričuve: Ježina, Maruna, Vasilj, Piškor, Anić, F. Bilaver.
 


Bajlo: Pomorac je zakasnio


Zadrane u borbi za ostanak trenutačno najviše muči – Pomorac. Momčad iz Kostrene ovih je dana odlučila zatražiti licenciju za Prvu HNL, a ako je kojim slučajem i dobije tada je ugrožen status četrnaestoplasirane momčadi Prve HNL. Naime, od drugoligaša licenciju za elitni razred imaju Split, Hrvatski dragovoljac i Mosor, no samo Splićani i Zagrepčani licenciju bi mogli i iskoristiti, jer momčad koja je ispod petog mjesta ne može, licenciji unatoč, u viši rang. H. dragovoljac još lovi peto mjesto, Split je odavno siguran, a Mosor se pomirio da mu je peto mjesto predaleko. Ostane li sve na Splitu i H. dragovoljcu Zadar je siguran, jer su po tom kriteriju Croatia Sesvete i Međimurje i prije posljednjeg kola drugoligaši. No, ako i na adresu Pomorca stigne licencija eto potencijalnih problema za Zadrane, posebno ako danas ne pobijede Zagrepčane.
– Očekujemo Prvu HNL sa 16 klubova i sljedeće sezone, a potez Pomorca mi nije jasan. Ne znam gdje su bili do sada, svi rokovi za traženje licenci su prošli i mislim da je zahtjev Pomorca samo pucanj u prazno – kaže Josip Bajlo, sportski direktor Zadra.




 


Gluić pehist godine


Tomo Gluić, potencijalni je kandidat za titulu pehist godine na Stanovima. Vratar koji je lani nastupao za Velebit, a u Zadar došao prošlo ljeto upisao je šest nastupa za prvu momčad. U tim je dvobojima Zadar osvojio samo jedan bod (Lokomotiva 1:1).
– Nemamo što kalkulirati protiv Zagreba jer nam tri boda vjerojatno garantiraju ostanak u ligi. Zagreb je za nas utakmica na život ili smrt, a kada je riječ o učinku momčadi, kada sam ja branio, nažalost stvari su se po nas negativno posložile. Vrijeme je da se ta tradicija prekine, ako neće protiv Zagreba ne znam kad će – kaže Gluić.