Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mentalno zdravlje trebalo bi postati prioritet

12.05.2011. 22:00
Mentalno zdravlje trebalo  bi postati prioritet


Kada je Svjetska  zdravstvena organizacija u  Svjetsko izvješće o zdravlju na  globalnoj razini u svoj izvještaj prvi puta uključila i  podatke o mentalnom zdravlju dobila je poražavajuće  podatke. Među najvećim postocima zauzimale  su neuropsihijatrijeske bolesti. Gotovo milijun ljudi svake  godine počini samoubojstvo, a sve  zato jer mnoge zemlje nemaju adekvatan sustav zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja.
Te podatke iznio  je na svojoj prezentaciji i predavanju  naziva “Mental health system”, u  Svečanoj dvorani  Sveučilišta u Zadru,  dr. Thomas Barrett.  Prof. Barrett je klinički psiholog koji se  bavi proučavanjem  sustava zaštite mentalnog zdravlja u  sklopu programa  Svjetske zdravstvene  organizacije. U Hrvatskoj  prof. Barrett boravi na Odsjeku za psihologiju u Zagrebu kao Fulbrightov stipendist.
U svom predavanju prof.  Barrett odgovorio je na neka  ključna pitanja o institucionaliziranoj psihijatriji, socijalnoj psihijatriji i psihijatriji u  zajednici. U sklopu svog predavanja otkrio je kako se čak  23 posto bolesti u Hrvatskoj  odnosi na psihijatrijske bolesti. Prof. Barrett upozorio je  na loš odnos prema mentalnom zdravlju u brojnim  zemljama u svijetu. Kvalitetnim sustavom zbrinjavanja  pacijenata s takvim poteškoćama ne može se pohvaliti ni Hrvatska. Iako Hrvatska ima dovoljno bolnica  za takve pacijente Barrett je  upozorio kako cilj treba biti  upravo surotan, bolesnike  vratiti u zajednicu i omogućiti  im što normalniji život.
Na primjeru američke  države Colorado prikazao je  kako jedna zemlja, otprilike  naše veličine može gotovo u  potpunosti riješiti problem  skrbi za svoje državljane kojima je na bilo koji način  ugroženo mentalno zdravlje.  Također se osvrnuo i na Japan  i nedavnu katastrofu koja će  zasigurno ostaviti velike  psihičke posljedice na stanovnike te zemlje.
Predavanje je Barrett završio logičnim zaključkom:  “mentalno zdravlje trebalo bi  postati prioritet.”