Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Putovanja su za mene najjača droga na svijetu

12.05.2011. 22:00
Putovanja su za mene  najjača droga na svijetu


Svjetski putnik  Hrvoje Šalković doputovao je  i do Zadra, predstavivši u  Multimedijalnoj dvorani  Gradske knjižnice predstavio  je svoj najnoviji roman “Nulti  meridijan”. Iako je Šalkovićevo gostovanje u Zadru, u  sklopu turneje po Dalmaciji,  dogovoreno u zadnji čas tražio  se stolac viška.
Roman “Nulti meridijan” izdan je prije mjesec dana i od  tada je broj 1 na ljestvicama  portala i emisija Pola ure kulture po prodavanosti. Kako  smo mogli čuti u knjižnici od  Šalkovića, u prvih mjesec dana prodan je u tisuću primjeraka. Dio prihoda od prodaje ovog romana namijenjen  je u humanitarne svrhe, omogućit će jednoj maturantici iz  Vukovara da ostvari svoj san i  unatoč lošim financijskim prilikama ode na fakultet.
Poznat po svojoj navici da  puno i često putuje Šalković se  prije nekog vremena odlučio  na putovanje kako bi zaokružio broj zemalja koje je  proputovao na 100. Na putu se  zadržao 97 dana posjetivši zemlje poput Rusije, Mongolije,  Kine, Filipina, Antarktike i  slično. Po povratku s puta dobio je ponudu da nešto napiše  i odlučio je uobličiti ono što je  već imao.
– Na put sam otišao jer redovno idem na putovanja, ne  zbog romana, roman je nastao  poslije, sasvim slučajno, otkrio je Šalković okupljenima.
Kao i putovanja i radnja  ovog romana je brza, dinamična, pun je akcije i partijanja. Šalković čitateljima  nudi u našoj književnosti već  pomalo zaboravljeni putopis,  ali taj putopis razlikuje se od  onoga što smo nekad čitali,  umjesto opisa krajolika upoznajemo tempo života.
U kasnijem razgovoru s  čitateljima, odgovarajući na  brojna pitanja, Šalković je otkrio kako na putovanja nikad  ne ide planirano već sve  rješava usput, uvijek spava po  hostelima i putuje s naprtnjačom na leđima, malo se  dotaknuo i celebrity literature, ali i hrvatske književne scene. Ipak najviše riječi bilo je o  njegovim putovanjima, dogodovštinama od kojih su neke  uvrštene i u njegove romane i  ljudima koje je upoznao.
– Putovanja su za mene najjača droga na svijetu. Ne trebam spavati, disati, jesti, ne  trebam ništa samo dok sam na  putu, kazao je Šalković. Ipak  na upit gdje bi najradije živio,  odgovorio je bez imalo razmišljanja: “Hrvatska”.