Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studenti započeli plovidbu na školskom brodu

12.05.2011. 22:00
Studenti započeli plovidbu  na školskom brodu


Trideset studenata  druge godine Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, polaznika smjerova nautika i brodostrojarstvo, ukrcalo se jučer  na školski brod Kraljicu mora,  kako bi na četverodnevnoj plovidbi zadarskim akvatorijem u  praksi pokazali stečena teoretska znanja. Zajedno s njima  plove profesor Petar Čovo i  rektor Sveučilišta u Zadru Ante  Uglešić, koji je uoči jučerašnjeg  isplovljavanja kapetanu Kraljice mora Boži Matiću, predao  zastavu Sveučilišta u Zadru.
– Ovo je prvi put da pomorci  sa Sveučilišta u Zadru idu na  plovidbenu praksu Kraljicom  mora, a do sada se išlo prilagođenom koćom Naše more.  Studenti su do sada stjecali teoretska znanja i radili u simulatorima. Ovo je za njih prvi  susret na brodu. Sada će u praksi osjetiti što je to more, što su  valovi i na kraju krajeva vidjeti  je li to poziv za njih, rekao je  pročelnik Pomorskog odjela  Sveučilišta u Zadru Leonardo  Marušić.
Osim što će u praksi pokazati  do sada stečena znanja, studenti će tijekom svoje plovidbe  izvesti i nekoliko vježbi. Već  nakon isplovljavanja slijedi  vježba napuštanja broda, pa zatim protupožarna, vježba, čovjek u moru i druge.