Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trajno stambeno zbrinjavanje na područjima posebne državne skrbi

12.05.2011. 22:00
Trajno stambeno zbrinjavanje na  područjima posebne državne skrbi


Hrvatskim braniteljima koji su otkupili obiteljske kuće na područjima posebne državne skrbi prije 2005. godine omogućava se ostvarivanje prava na povrat kupoprodajne cijene


Zastupnici su  jučer u popodnevnom dijelu  saborske sjednice raspravili  izmjene i dopune Zakona o  područjima posebne državne  skrbi kojima se propisuju postupovna pravila sukladna  Zakonu o općem upravnom  postupku.
Njima se ispunjavaju mjerila za poglavlje 23 te uređuju  dodatna pitanja vezana za  stambeno zbrinjavanje u  kućama i stanovima kojima  raspolaže Republika Hrvatska na području posebne  državne skrbi i u skladu s  osiguranim sredstvima u  Državnom proračunu.
Budući da u područjima  posebne državne skrbi još uvijek ima velik broj zahtjeva za  stambenim zbrinjavanjem, a  prema rješenjima stambeno je  zbrinuto 35 tisuća podnositelja zahtjeva, nadležno Ministarstvo formirat će temeljem tog zakona liste prvenstva. Omogućava se trajno  stambeno zbrinjavanje na tim  područjima kroz darovanje, te  povoljnu prodaju kuća i stanova, a prvi puta se to omogućava bivšim korisnicima  privatne imovine. Hrvatskim  braniteljima koji su otkupili  obiteljske kuće na područjima  posebne državne skrbi prije  2005. godine omogućava se  ostvarivanje prava na povrat  kupoprodajne cijene, izvijestio je u ime predlagatelja  državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva  i vodnog gospodarstva Stanko  Janić.
Propisuje se pravo na povrat kupoprodajne cijene  onim hrvatskim braniteljima  iz Domovinskog rata koji su  vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili obiteljsku kuću  u državnom vlasništvu na područjima posebne državne  skrbi prije stupanja na snagu  Uredbe o darovanju stanova i  kuća u vlasništvu Republike  Hrvatske na područjima posebne državne skrbi, braniteljima i članovima obitelji  poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz  Domovinskog rata uz uvjet da  nemaju u vlasništvu drugi  useljivi stambeni objekt ili  ako ga nisu prodali, darovali  ili na bilo koji drugi način  otuđili nakon 8. listopada  1991. godine i uz uvjet da  prebivaju u kupljenoj kući.  Radi se o 169 branitelja. Za  njihovu isplatu potrebno je  osigurati oko 24 milijuna kuna.
Izmjenama i dopunama  omogućit će se trajno stambeno zbrinjavanje na područjima posebne državne  skrbi te doprinijeti njihovom  demografskom i gospodarskom napretku, rekao je Janić.
Mile Horvat (SDSS) rekao  je da se prijedlogom stimulira  ravnomjerniji razvoj zemlje,  demografska obnova i povratak iseljenog stanovništva.
 


Kutija: Bolji rezultati u povratku stanovništva




U raspravi prijedlog je podržao Branko Kutija (Klub HDZ-a) rekavši kako  će izmjene dati još bolje rezultate od postignutih u povratku stanovništva  na ratom poharana područja, pri čemu su najbolji rezultati postignuti, kazao  je, upravo u njihovom stambenom zbrinjavanju.