Cilj je visoki standard života uz održiv razvoj

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U paškoj Gradskoj vijećnici u srijedu, 13. svibnja održat će se sastanak vezan uz izradu strateškog dokumenta Plan ukupnog razvoja grada Paga za razdoblje 2015.-2020.godine.

Tema sastanka je predlaganje projekata važnih za razvoj otoka koji će biti navedeni u strategiji i primjedbe, prijedlozi, upute na tekstualni dio PUR-a 2015-2020. godine čija je draft verzija napravljena kako bi se mogla nadopunjavati.

U prijedlogu programa analizirani su prostorni resursi, infrastruktura, komunalna djelatnost, društvene i gospodarske djelatnosti, financiranje javnih potreba, planski dokumenti, društveno-ekonomska kretanja, ciljevi i prioriteti razvoja.

- U proteklih nekoliko mjeseci održano je nekoliko radionica. S obzirom na to da je riječ o izradi temeljnog strateškog dokumenta za razvoj grada Paga u cilju prikupljanja što većeg broja projekata od svih sektora u gradu Pagu, pozvali smo čelne ljude tvrtki, institucija, udruga da sudjeluju na ovom sastanku. Izrada Programa ukupnog razvoja omogućit će razvoj grada Paga, dati odgovor na pitanje u kojem smjeru taj razvoj treba ići i na koji ga način ostvariti, kazao je Željko Maržić, gradonačelnik Paga.

- Plan ukupnog razvoja strateški je dokument i njegova izrada od velike je važnosti za daljnji razvoj grada kroz vremensko razdoblje 2014.- 2020. Na izradi plana koji mora biti ekonomski održiv radio je operativni tim putem nekoliko održanih radionica čiji cilj je bio dobavljanje potrebnih podataka, ali i konkretnih prijedloga koji će rezultirati kvalitetnim projektima. Na temelju izrađenog plana prijavljivati će se izabrani projekt za EU fondove, rekao je konzultant Enko Malec.

Strateški ciljevi koji se žele postići su visoka kvaliteta života s prioritetima infrastrukture, društvenih djelatnosti, potpune zaposlenosti i visoki dohoci. Drugi strateški cilj je razvoj gospodarstva i to turizma, poljoprivrede i ribarstva te malog i srednjeg poduzetništva, a treći strateški cilj su visoki standardi života koji sadrži održiv i uravnotežen razvoj, prepoznatljiv paški identitet, razvoj dobrih odnosa javnog, poslovnog i civilnog sektora te brend. To su ujedno i elementi vizije razvoja ovog područja. Plan ukupnog razvoja bavi se ključnim pitanjima koja utječu na zapošljavanje, prihod, privlačenje investicija, pristup kapitalu, komunalne usluge, prometnu infrastrukturu, kao i na druge čimbenike izravno povezane s održivim gospodarskim rastom i napretkom lokaliteta.

Program ukupnog razvoja Grada Paga zajednički izrađuje konzorcij tvrtki: "Dekleva Consulting" d.o.o. Zagreb, "Adria Bonus" d.o.o Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč te Visoka poslovna škola za turistički menadžment iz Višnjana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno