Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Buškulić: Znam da sam kriv, ali 50 metara dalje nitko ništa ne pita Mađare

12.05.2016. 22:00
Buškulić: Znam da  sam kriv,  ali  50  metara  dalje  nitko  ništa ne  pita  Mađare


Buškulić ne negira da je kriv kao bespravni graditelj, ali ističe i kako je to u njegovu slučaju posljedica loše obaviještenosti
Vir je još jednom u centar zbivanja došao zbog rušenja bespravno sagrađenih objekata. Ovog puta riječ nije o vikendicama, apartmanima i sl., nego o molu izgrađenom na obali koja ima građevinsku dozvolu  još iz vremena Kraljevine Jugoslavije.
– Mul koji je po nalazu inspekcije dug 24 metra, počeli smo graditi  2010., a 2011. bio je završen. U rujnu 2011. dobili smo rješenje o uklanjanju, jer je mul bespravno sagrađen na pomorskom dobru. Priznajem, nisam činio kako treba i ishodio dozvole, ali me bole neke stvari koje se  mogu vidjeti u neposrednoj blizini, kaže Vlatko Buškulić.
Hidrograđevinska inspekcija naložila mu je uklanjanje mola, ali  Buškulić kaže, i stare rive za koju je njegov djed ishodio građevinsku dozvolu još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Buškulić kaže da je običaj kod  rušenja bespravno sagrađenih objekata, da se obala dovede u prvobitno  stanje, ali to nikako ne može potkrijepiti dokumentima.
Nalog za uklanjanje
– Plaćam općini vez za četiri broda, a kad sam išao po savjet, danas pokojnog, Tomislava Bašića on mi je rekao da mul mogu produžiti 6 metara  da bih dobio dubinu, jer je na tom mjestu dubina mora za najveće plime  svega 70 centimetara. Nažalost, Bašić je preminuo, a iza našeg razgovora  nije ostao pisani trag. Kad smo počeli graditi, na gradilište je došao  načelnik Kristijan Kapović i upozorio nas da je riječ o pomorskom dobru  i da za ovu gradnju ne možemo dobiti dozvole. Kad sam vidio da je hidrograđevinski inspektor Nedjeljko Sjauš već napisao prijavu i da je vrag  odnio šalu, predložio sam Županijskoj lučkoj upravi i Općini da netko od  njih preuzme mul kao svoje vlasništvo. No, bio sam odbijen, rekao je  Buškulić.
Vlatko Buškulić tek se oporavljao od transplantacije bubrega kad mu  je 11. svibnja došao nalog za uklanjanje mola. U njemu piše da mol mora, o vlastitom trošku, ukloniti do 17. svibnja u 18 sati, pa je za tu svrhu  iznajmio bager. Međutim, ono na što mnogi bespravni graditelji upiru  prstom i u ovom slučaju nedostatak je kriterija po kojem se određuje kad  će se nešto rušiti. Vlatko Buškulić pokazuje na nedavno izgrađene molove, svega 100-tinjak metara dalje od njegovog, koje su izgradili Mađari,  vlasnici okolnih kuća, ali njih se u ovom slučaju ne dira.
– Mi smo izgradili lijepi mul s ogradom od inoksa i stepenicama da  mladi i stari mogu lako u more. Napravili smo i dva privezišta na kojem  se u svakom trenutku mogu vezati brodovi, ako ih uhvati nevrijeme. No,  boli kad se vidi da su Mađari svojim mulovima čak nagrdili zaštićenu floru. Da ne govorim o tome kako su u obližnje uvale na dno položili kamionske gume pune betona kako bi im poslužile kao sidrišta za privezišta. Takvih privezišta je 50-ak u neposrednoj blizini mog mula, a u nekim drugim virskim uvalama još ih je i više. No, ovdje država i njeni propisi ne reagiraju, ogorčen je Buškulić koji ne negira da je kriv kao bespravni graditelj, ali ističe i kako je to u njegovom slučaju posljedica loše  obaviještenosti.
Nije ga bilo na snimkama
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kaže da Buškulićev mol nije zabilježen na aero-foto snimku prostora koji je bio pretpostavka za legalizaciju. Kao takav i nije mogao biti legaliziran, što su potvrdile i ostale institucije.
– Znamo da je do 2011. bilo moguće svašta raditi na pomorskom dobru. Od te godine, država je okrenula stranicu i danas to više nije moguće. Ljudi su stotinu godina prije navikli samoinicijativno nasipati i betonirati obalu, graditi molove i sl. Neki misle da to mogu i danas, pa se  nađu u problemima. Istina, gospodin Buškulić je tražio od nas da mi na  neki način preuzmemo tu njegovu gradnju, ali to nije moguće, komentirao je kratko načelnik Kapović dodajući kako ne zna da je bilo koji Mađar  bespravno izgradio mol na Viru.