Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jugoslavenstvo i komunizam i dalje žive u Lijepoj Našoj

12.05.2016. 22:00
Jugoslavenstvo i  komunizam i  dalje žive u  Lijepoj Našoj


– Zahvaljujući povjesničaru poput dr. Jurčevića hrvatski narod čuva svijest o svojoj povijesti, potpunoj, nikako ne krnjoj, poručio je gradonačelnik Ivan Knez
U Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru predstavljena je knjiga dr. Josipa Jurčevića “Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj”.
Na početku predstavljanja nazočne je pozdravio ravnatelj muzeja  Draženko Samardžić kazavši kako autor u ovoj knjizi ne ostavlja mjesta  improvizacijama te da je ova knjiga izvrsna podloga za razumijevanje  onoga što je bilo, da bi se razumjelo ono što se danas događa.
– Zahvaljujući povjesničaru poput dr. Jurčevića hrvatski narod čuva  svijest o svojoj povijesti, potpunoj, nikako ne krnjoj, poručio je gradonačelnik Ivan Knez.
Teme koje se provlače kroz sve tekstove u knjizi jesu komunizam i jugoslavenstvo, koje autor naziva vertikalama zla. Jurčević navodi i više  od 1.700 stratišta, na kojima su jugokomunisti tijekom i nakon Drugog  svjetskog rata likvidirali svoje žrtve.
– Teror jugoslavenstva u Hrvatskoj traje već 100 godina, dok je komunizam svoj početak doživio prije 70 godina. Ta hobotnica traje kroz sve  režime i još je nazočna u Lijepoj Našoj, kazao je Jurčević.
Kurikulum izbacio Marulića
Pritom ističe kao će se u novom kurikulumu, na kojem će se odgajati  naša mladež, eliminirati jedan stožerni lik hrvatskog identiteta i kulture  kao što je Marko Marulić, iako se s time ne slažu ni lijevi i desni pa i  književna elita.
– Djeca ne moraju više čitati Marka Marulića, pa se njegovu Juditu izbacuje iz čitanki hrvatske književnosti. To je još jedna stranica duhovne  pustoši i neznanja koje te vertikale zla povećavaju, tvrdi Jurčević.
Dodaje kako su 1945. godine, nakon završetka rata, u komunističkim  čistkama masovnim pogubljenjima ili na drugačiji način ubijeni mladi  muškarci, koji iza sebe nisu ostavili potomke.
– Tada je nastala golema demografska rupa, koja se odrazila na budućnost i to je razlog zašto se do danas u Hrvatskoj rađa petnaestak tisuća ljudi manje nego ih umire, rekao je Jurčević.
Hrvatska je u prošlih 100 godina čak šest puta mijenjala državno  pravni status – Austrougarska monarhija, prva Jugoslavija, NDH, druga  Jugoslavija, Republika Hrvatska i od 2013. državna zajednica u Europskoj uniji.
– Svakih 17 godina u prosjeku imali smo velike geopolitičke lomove,  gdje se mijenjao položaj Hrvatske u različitim zajednicama. Svaka se  država odnosila prema prethodnoj kulturno i politološki kao prema  najvećem neprijatelju, naglašava autor knjige te nastavlja:
Stalno ponavljamo iste greške
– Na isti način i pod istim zabludama model stradavanja hrvatskog  naroda već sto godina se ne mijenja. Svaki naraštaj koji se rodi, ponavlja greške svojih predaka, očeva, djedova, kaže taj povjesničar.
Josip Jurčević je povjesničar, znanstveni suradnik Instituta društvenih  znanosti Ivo Pilar, profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i savjetnik u Ministarstvu branitelja.
– I danas osjećamo jugoslavenstvo i komunizam kao teret, kao što su  to osjećali naši očevi i djedovi. Izgleda da iz toga gotovo ništa nismo  naučili, s obzirom na ponavljanje povijesti koja nam se događa, ističe.
Jugoslavenstvo se pojavilo u drugoj polovici 19. stoljeća, odnosno  1860-tih godina, kada je u Hrvatskoj došlo do Austrougarske nagodbe  kojom je Hrvatska došla u drugorazredan položaj.
– Stvara se nacionalna akademija znanosti i umjetnosti, koja bi u formalnom i stvarnom smislu trebala biti zbir cjelokupne pameti koje posjeduje neko društvo, rekao je Jurjević.
Te su se akademije u Francuskoj, Italiji ili Austriji nazivale Francuska,  Talijanska ili Austrijska akademija, a jedino se u Hrvatskoj ta akademija, podsjetio je, ne naziva Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,  već Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.
– Pedeset godina prije nego je uopće nastala jugoslavenska država,  stvara se tzv. kulturno jugoslavenstvo, navodi Jurčević.
Ono je u idejnom smislu potpuno okupiralo sve hrvatske institucije  tada u Austrougarskoj. Vjerovalo se kako je to spas za Hrvatsku, dodao  je.
– Nakon 1918. godine mnogi su shvatili zabludu uključujući i Antu  Trumbića, ključnog čovjeka u Jugoslavenskom odboru, ali bilo je prekasno, zaključio je dr. Josip Jurčević.
Svi nazočni na predstavljanju su blagonaklonošću Grada Biograda  besplatno dobili ovu knjigu.