Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glagoljaška baština riznica vrijednosti koja određuje hrvatski nacionalni identitet

12.05.2017. 22:00
Glagoljaška baština riznica vrijednosti koja određuje hrvatski nacionalni identitet


Na prigodnoj svečanosti u hotelu Adria u Biogradu na Moru gradonačelnik Ivan Knez jučer je otvorio impozantni Međunarodni znanstveni skup Fenomen glagoljice, koji se održava u Biogradu i Zadru.
– Tijekom dva dana govorit će se o fenomenu glagoljaštva i višestoljetnoj tradiciji glagoljanja na našem području, kazao je Knez.
Pritom se zahvalio svima koji su doprinijeli da se nakon znanstvenog skupa pod nazivom “Glagoljica u biogradskom kraju” održi i ovaj međunarodni skup, na kojem će izlagat ukupno 40 izlagača, od toga osam iz inozemstva: Udina, Moskve, Tokija Ljubljane, Beča i Gradišća.
– Mi smo prvenstveno turistički grad i u službi kulturnog turizma u Industrijskoj zoni smo ostavili četiri hektara za glagoljaški park, buduću biogradsku atrakciju s pogledom na Biograd, Pašmanski kanal i Kornate, na kojoj će biti i zvjezdarnica ili astronomski opservatorij te biopark, poručio je prvi čovjek ovoga grada.
Međunarodni znanstveni skup organiziraju Grad Biograd i Sveučilište u Zadru. Suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Staroslavenski institut iz Zagreba, Zadarska nadbiskupija, Zadarska županija i Ogranak Matice Hrvatske u Zadru.
– Naša hrvatska glagoljaška baština, kao izvorno hrvatska, prava je riznica vrijednosti koja na poseban način određuje hrvatski nacionalni identitet, a zadarsko-biogradska dionica glagoljaške baštine važan je čimbenik svehrvatske glagoljaške pismenosti, rekao je Božo Došen, inicijator i predsjednik Organizacijskog odbora.
Fenomen glagoljice, kaže, rezultat je spoznaje da je gospodarski i svaki drugi razvitak grada nemoguć bez utvrđivanja kulturne povijesti.
– Biograd je tijekom povijesti rušen u dva navrata, a tijekom Domovinskog rata vukovi s istoka ga htjedoše do temelja uništiti, no bili su neuspješni u svojim namjerama. Sad je nekadašnji glavni grad Sidraške republike, grad budućnosti, grad mladosti, uz daleko uvažavanje pravih i istinskih vrijednosti, zaključio je Došen.
Hrvatsku himnu Lijepa naša domovino i pjesmu Arsena Dedića izvela je Ana Deur učenica OŠ Biograd, Odjela glazbene škole, čijim je orkestrom ravnao mentor Željko Drevtić. Voditeljica je bila Branka Pelicarić s Radio BnM-a.