Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Malo je onih koji znaju nacijepiti masline

12.05.2017. 22:00
Malo je onih koji znaju nacijepiti masline


„Cijepljenje maslina u svrhu očuvanja sorti i smanjenju zaštite masline” bio je naziv radionice koja je jučer održana u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanko Ožanić u Zadru. Radionicu je organizirala Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i partnerima na projektu Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. Edukaciju koja je dio projekta „Eko-Oliva” kojeg financira Grad Zadar i njegov Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, vodio je mag.ing.agronomije Šime Marcelić. Marcelić je okupljenim studentima, srednjoškolcima i aktivnim maslinarima detaljno objasnio zašto je cijepljenje maslina važan postupak preko kojeg se uvode nove sorte koje će biti otpornije na bolesti i štetnike.
Kako je u selima zadarskog zaleđa sve manje onih koji znaju nacijepiti masline, u dvorištu škole na maslini su prikazani postupci cijepljenja. Polaznicima je objašnjeno i kako se pravilnim odabirom dobre sorte može smanjiti broj tretiranja u masliniku. Moglo se vidjeti i kako se slabo proširene sorte mogu cijepljenjem razmnožavati i tako ih sačuvati od gubitka i time povećati biološku raznolikost i broj domaćih sorata masline.
Kako nas je obavijestila potpredsjednica udruge Ravni kotari Marta Pintur, projekt „Eko-Oliva” ima za cilj podignuti ekološku svijest građana za očuvanje okoliša.
– Kroz predavanja i radionice Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari želi educirati građane Zadra kako smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja na maslini poticanjem sadnje ljekovitih biljaka i cijepljenjem maslina. Zelenih površina i okućnica je u Gradu Zadru malo u odnosu na stambeni dio te je od izuzetne važnosti da ih pravilno održavamo i dodatno ne zagađujemo, rekla Marta Pintur, dodajući kako zelenih površina i okućnica u Zadru, ima malo u odnosu na stambeni dio te je od izuzetne važnosti da pravilno ih održavati i dodatno ne zagađivati.
Voditeljica projekta ing.agronomije Anita Salama izjavila je da je vrlo zadovoljna odazivom na današnje predavanje i radionicu, jer je kroz odaziv vidljivo da je maslinarima još uvijek potrebna sustavna edukacija po pitanju održavanja maslinika. Napomenula je kako će se iduća edukacija na projektu „Eko Oliva” pod nazivom „Ljekovito bilje u maslinicima” održati do kraja svibnja. Okupljene je pozdravila i ravnateljica srednje škole Stanka Ožanića Jelena Gulan i zahvalila organizatorima te svim sudionicima u ime škole darovala sadnice cvijeća.