Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za tren ostala bez plaće, kartica i dokumenata

12.05.2017. 22:00
Za tren ostala bez plaće, kartica i dokumenata


“Navečer oko 19 sati sam opljačkana u Deichmannu u Supernovoj. Ne bih duljila o detaljima pljačke, samo ću reći da mi je ukraden novčanik iz torbice. U njemu je bilo gotovine, a nažalost i kartica. Zamolila bih vas ako slučajno netko naiđe na odbačeni crveni novčanik na narančaste i ljubičaste točkice u nekom smeću, da ga spremi. U njemu su svi moji dokumenti i dokumenti od djece”, ovu je poruku ostavila u srijedu navečer jedna Zadranka u lokalnoj Facebook grupi nakon što je u samo jedan dan ostala bez suprugove plaće, ali i svoje. U svojim svjedočanstvima uskoro su joj je pridružile druge Zadranke koje su bez novčanika posljednjih tjedana ostajale na različitim lokacijama, na zadarskom Forumu, trgovačkom centru Relja, Biogradu…
Pojačanjem turističke sezone, ali i bilo kakvim većim gužvama u gradu, aktivira se i sezona džeparenja. Prema podacima PU Zadarske u samo deset dana svibnja zabilježeno je osam takvih krađa, uključujući i ovu spomenutu. Usporedbe radi, u cijelom travnju zabilježeno je svega pet krađa novčanika.
– Krađe novčanika su krenule već od Uskrsa. One nisu strane kada su prisutne bilo kakve gužve, kako za vrijeme sezone, tako i za vrijeme blagdana, kazuje Nikolina Bačić, policijska službenica za odnose s javnošću. Na meti nisu samo majke s djecom, već i žene koje neoprezno odlažu torbu dok isprobavaju obuću ili odjeću, a počinitelj u tim trenucima vješto iskorištava gužvu, dodaje.
– On može biti profesionalni džepar, no tu su i oni koje prilika čini lopovima, kazuje Bačić, pa bi svakako trebalo pripaziti na svoje novčanike na način da se drže na oku, ali i da se PIN-ovi drže odvojeno od bankovnih kartica. Krade se i iz otključanih automobila, a na meti su ugostiteljski i trgovački objekti, gdje bi trebalo još više pojačati oprez, savjetuju iz PU zadarske.