Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vodosprema Zubčić uskoro u funkciji

Autor: Ivana Burica

12.06.2008. 22:00
Vodosprema Zubčić uskoro u funkciji


Načelnik Joso Klapan nas informira da bi uskoro mogla započeti i treća faza vodovodizacije općine Novigrad, kojom je planirana izgradnja vodovodnih cjevovoda u pridraškim naseljima: Pedići, Babići, Oštrići, Narančići, Kokići, Gospići, Vrulje, Baturi Donji i Viduke Donje
Početkom tjedna podnesen je zahtjev za obavljanje tehničkog pregleda vodospreme Zubčić koja je izgrađena iznad pridraškog naselja Zubčići Donji. Gradnja vodospreme zapremnine 1.000 metara kubičnih započela je nakon uskrsnih praznika 2007. godine, a radovi su završeni u zadanom roku od 300 radnih dana. Izvođač je bio varaždinski Coning, a projekt je u stopostotnom iznosu od oko 5 milijuna kuna kroz program EIB 1 financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Dva hidranta U projekt je uz izgradnju same vodospreme bila uključena i gradnja spojnog cjevovoda vodospreme na magistralni cjevovod Karin – Pridraga – Novigrad u duljini od 3.000 metara, zatim gradnja niskonaponskog priključka na trafostanicu Zubčić te zasunskog okna za priključak novigradske mjesne mreže na magistralni cjevovod.– Vodosprema Zubčić jako je važna za vodoopskrbu novigradskog područja. Sad u ovoj fazi prvo stoga što će se njenim stavljanjem u funkciju proraditi dva hidranta u Pridragi. Naime, mještani Pridrage dosad su se vodom opskrbljivali cisternama koje su se punile u Karinu, kazuje novigradski načelnik Joso Klapan. On nas informira da bi uskoro mogla započeti i treća faza vodovodizacije općine Novigrad, kojom je planirana izgradnja vodovodnih cjevovoda u u pridraškim naseljima: Pedići, Babići, Oštrići, Narančići, Kokići, Gospići, Vrulje, Baturi Donji i Viduke Donje.
Kalmetin pozitivni mig – Ishodovana je građevinska dozvola, a projekt smo prebacili na zadarski Vodovod. Očekujemo da će natječaj biti raspisan u sljedeća tri ili četiri mjeseca. Inače, izgradnja mjesne vodovodne mreže u pridraškim naseljima ide preko programa EIB 2, rekao je Klapan dodavši da su od resornog ministra Kalmete dobili “pozitivan mig” te bi se s izgradnjom vodovodnih cjevovoda moglo započeti do kraja ove godine.Inače, općinsko sjedište Novigrad trenutačno se vodom napaja iz vodocrpilišta Nazret, a nakon puštanja u promet vodospreme Zubčić, mjesto će moći vodu dobivati preko magistralnog cjevovoda Karin – Pridraga – Novigrad. Ostala mjesta – Pridraga i Paljuv, kao i novigradsko naselje Crnopalj, još uvijek nemaju mjesne vodovodne mreže. No već postoji projektna dokumentacija za vodovodizaciju preostalog dijela novigradske općine, čija je ukupna vrijednost radova procijenjena na 17 milijuna kuna. Kao što smo već spomenuli, mjesna mreža Pridraga kao i ona u Crnopalju financirat će se kroz program EIB 2, a mjesna mreža Pridraga čija se vrijednost procjenjuje na 5,5 milijuna kuna, gradit će se u sklopu Istočnog vodovodnog pravca.