Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvatski katolički svećenici – mučenici i žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća

Autor: Marija Ćurko

12.06.2009. 22:00
Hrvatski katolički svećenici – mučenici i žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća


U prostoru Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru predstavljena je knjiga “Hrvatski martirologij 20. stoljeća – hrvatski katolički svećenici – mučenici i žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća” autora don Ante Bakovića. O knjizi su govorili povjesničari mons. dr. Mile Bogović, prof. dr. Josip Jurčević, mons. dr. Eduard Peričić te autor don Anto Baković. Okupljenim Zadranima i gostima se uvodnim riječima obratio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Predgovor Martirologiju su napisali kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, a recenziju dvojica hrvatskih povjesničara, akademik Franjo Šanjek i prof. dr. Juraj Kolarić. U glazbenom dijelu večeri nastupili su Žan Morović, Branimir Buturić i Dragan Pejić.   
 Don Anto Baković je u svom radu do ovog enciklopedijskog djela s preko 1000 suradnika istraživanjem došao radeći na njemu više od 17 godina. Papa Ivan Pavao II. je za vrijeme svoje pastirske službe pozvao sve mjesne Crkve da učine popis svojih mučenika i valoriziraju vrijednost njihova života za život sveopće Crkve. Pred nama je djelo s objavljenim biografijama, izvještajima o mučeničkoj smrti i fotografijama 662 mučenika Crkve u Hrvata, čulo se tijekom večeri.   
– Zaustavljamo se pred likom Katoličke crkve u hrvatskom narodu, posebno pred onim dijelom koji je zavrijedio naslov mučeništva ili svjedočki naslov. Zadarska nadbiskupija je dala Crkvi 12 mučenika… Htjeli smo na poseban način da naš mlađi naraštaj svećenika upozna svoju nedavnu prošlost. Ususret sljedećoj Godini svećeništva koja započinje 19. lipnja htjeli smo da na neki način svi zajedno doživimo svoj put prema onome koji je na križu bio pribijen, dakle, mučen, kao prvi mučenik i svjedok, kaže mons. Prenđa dodajući kako je Godina svećeništva poticaj na razvijanje svijesti o važnosti puta za Kristom, jer idući za njim koji je naš put, zapravo idemo onim načinom života koji je on prvi pokazao.
– Ovo što je napravio don Anto Baković, zahvaljujući isključivo svom vlastitom naporu, zapravo predstavlja jedan spomenik i Crkvi, ali i hrvatskom narodu, a prvenstveno samim mučenicima, rekao je prof. dr. Josip Jurčević.
 U knjizi don Ante Bakovića predstavljeno je više od 600 mučenika Crkve u Hrvata. Iza ovog djela stoji preko šest tisuća dokumenata, arhivske građe, iskaza vjerodostojnih svjedoka, izjava očevidaca, novinskih izvješća i starih fotografija.