Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Molimo Zadrane za pomoć s tribina

Autor:

12.06.2009. 22:00
Molimo Zadrane za pomoć s tribina

Foto: Filip BRALA



Hrvatska rukometna reprezentacija imat će priliku četvrti put odigrati službenu utakmicu u Zadru. Nakon kvalifikacija za Olimpijske igre u Pekingu u svibnju prošle godine kada su redom padali Japan, Rusija i Alžir ovog puta će na suprotnoj strani “kaubojima” stajati vrlo opasni Mađari. Kaže se da je najopasniji lav kad je ranjen, a upravo su Mađari porazom od Slovaka na svom terenu doveli sebe u situaciju da im je pobjeda u Krešinom domu imperativ. Te činjenice je itekako svjestan izbornik Lino Červar koji najavljuje pravu tvrdu utakmicu u kojoj je pobjednik neizvjestan, ali s nadom da će se za sada ugodna zadarska tradicija pobjeđivanja naših rukometaša i nakon nedjelje nastaviti.
– Danas je vrlo teško i nepristojno nekoga nešto moliti, jer kad vidiš koliko je ljudima teško nije u redu bilo koga nešto tražiti. Međutim, ovi dečki koji su u reprezentaciji i koji su osvojili toliko medalja za Hrvatsku nemaju isto tako nikoga ništa moliti. Ponovio sam dosta puta do sada, ali ću i ovaj put. Nije nam jednostavno odigrati ove dvije utakmice koje su za nas jako bitne, jer su protivnici vrlo opasni, a  mi trebamo pobjede. Nisam naivan trener, a isto tako nisam naivan trener da ne bih bio svjestan da nas čekaju dvije iznimno teške utakmice. Mađari su nam tradicionalno neugodan protivnik što svjedoče i posljednja dva naša dvoboja. Na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu uspjeli smo tek u posljednjih deset minuta odlijepiti se na par golova prednosti što smo srećom uspjeli održati do kraja, a u Mađarskoj smo u kvalifikacijskoj za Euro u Austriji poraženi. Takva reprezentacija koja u svojim redovima ima jednog dvometraša, stokilaša i još ljevaka Nagya iz Bracelone, pa Ilyesa, pa Eklemovića te braću Ivancsik na krilima je vrijedna svakog respekta. Zato nam je potrebna velika potpora s tribina jer nam je kudikamo onda lakše igrati i podnijeti teret pritiska koje nose ovakve kvalifikacijske utakmice. Zbog toga svega navedenog, ja ih kao izbornik, u ime igrača ponajviše, molim da dođu u što većem broju i pomognu nam da pobjedama završimo pitanje odlaska u Austriju – apelirao je Červar i nastavio sa tijekom priprema za samu utakmicu s mađarima.
– Mi se pripremamo za tu utakmicu već dva dana ovdje u Zadru. Jučer je na dnevnom redu bio napad koji će u toj utakmici sigurno ići na mađarsku plitku 6-0 obranu, u kojoj su glavni igrači Ilyes, Nagy, Herbert, poglavito u sredini. To je jedna obrana koja je vrlo nezgodna i nije ju nimalo lako probiti. Taj visoki blok u sredini gdje su uvijek dva izrazito visoka igrača moramo probiti jednim djelotvornim napadom gdje ćemo inzistirati na brzom protoku lopte i gdje će veliku ulogu morati odraditi naši kružni napadači da bi otvorili situacije za naše vanjske šutere. Posljednje treninge pred utakmicu ćemo najviše bazirati na uvježbavanju obrambenih sustava, što znači da osim naše tradicionalne 3-2-1 obrane ćemo koristiti i 5-1 obranu sa raznim podvarijantama, a i uvježbavamo ćemo i 6-0 obranu koja nam može zatrebati. Prema tome, mi se spremamo uvježbavanjem svih ovih napadačkim i obrambenim opcijama pokušati njima parirati i ništa ne prepuštati slučajau. Također moramo veliku pažnju usmjeriti ka njihovom opasnom oružju, kontranapadima koji uglavnom idu preko njihovih brzih krila braće Ivancsik i pripaziti na tog Eklemovića koji ne samo da je graditelj njihove igre nego i izvrstan realizator i igrač koji zna otići na crtu i glumiti tog drugog pivota. Pogotovo u situaciju kad igramo dubinsku zonu. Analizirani su Mađari do najsitnijih detalja, ali sigurno su tako izanalizirali i oni nas. Ipak se radi o dvije reprezentacije koje se odlično poznaju i rezultati sugeriraju da će biti tijesna utakmica – iscrpnu analizu ponudio je Červar i ponovio da se u zadru riješava sudbina ove kvalifikacijske skupine.
– Situacija je takva da su Slovaci pobjedom u Mađarskoj zakomplicirali situaciju u našoj skupini i zadarske utakmice će dati konačan odgovor o putnicima u Austriju. Molim i medije da se prema ovim utakmicama odnose na takav način da će biti vrlo neizvjesno, kao što i jest. No, pored svega mi igramo kući i nikoga se ne bojimo nego samo upozoravamo na težinu i važnost ovih utakmica – zaključio je Červar.


 TEK 400-TINJAK LJUDI NA TRENINGU


Hrvatski rukometni reprezentativci održali su na Višnjiku otvoreni trening na kojem se okupilo tek nekih 400-njak gledatelja što je bilo ipak drastično manje od slične manifestacije prošle godine pred kvalifikacije za Peking kad se na treningu okupilo oko 5000 ljudi. Najviše je naravno bilo djece koja su sa zsvidnim strpljenjem čekala kraj treninga da bi se mogli slikati s našim reprezentativcima i pokupiti po koji autogram. Sam trening je prošao u jednom opuštenom i vedrom tonu, a najzanimljiviji dio je bio onaj početni kad su naši rukometaši nakratko postali malonogometaši, a najviše se istakao Ivano Balić koji je u igrajući u vrhu napada najčešće slao loptu u mrežu. Ipak se kasnije krenulo na malo ozbiljnije stvari pa su nakon razgibavanja uvježbavane razne napadačke i obrambene opcije koje će izbornik Červar primijenjivati u narednim susretima s Mađarima i Slovacima.




 JEDVA ČEKAMO POČETAK UTAKMICE


Od igrača na konferenciji za medije pojavili su se  dobro znani Blaženko Lacković i malo “friškiji” reprezentativac Damir Bičanić. Povratak u Zadra na mjesto one divne atmosfere iz kvalifikacija za Peking je za Laca velika motivacija, iako je težina kvalifikacijskih utakmica ipak u prvom planu.
– Drago mi je da smo ponovno u Zadru gdje smo doživjeli fenomenalnu atmosferu pred godinu dana i iako je sezona bila duga i naporna s velikim zadovoljstvom sam došao na ove kvalifikacijske utakmice koje će pored svega biti iznimno naporne i neizvjesne. U Zadar smo došli samo s jednom namjerom,  a to su dvije pobjede i osiguranje plasmana u Austriju. Mađarska je sigurno vrlo težak protivnik i neće biti lako odigrati tih 60 minuta s njima, pogotovo kad se i oni pod velikim imperativom pobjede. Pripremamo se odlično, svi smo u momčadi spremni i konkuriramo za sastav. Nadam se da ćemo odraditi dobar posao na kraju i da ćemo se veseliti nakon srijede.
Damir Bičanić nije bio u reprezentaciji na prethodne tri zadarske utakmice što mu daje još jedan motiv više pored činjenice da se nalazi u nemilosrdnoj konkurenciji hrvatske vanjske linije. Ipak optimizam je izlazio i iz njegovih usta, a pohvalio je i dosad viđenu zadarsku atmosferu.
– Osvrnuo bih se na Zadar kao sportski grad, prije svega košarkaški, jer sam siguran da će nas Tornado i svi Zadrani doći podržati u velikom broju, jer smo mi ipak najbolja selekcija u državi već godinama. Te utakmice protiv Japana, Rusije i Alžira sam gledao preko malog ekrana i moram priznati da sam se sav naježio od atmosfere koju su Zadrani napravili u što ne sumnjam da će biti isto i protiv Mađara i Slovaka. Što se tiče atmosfere u samoj momčadi ona je na vrlo visokoj razini i svi su spremni i jedva čekaju da započne ta utakmica s Mađarskom. Očekujemo da ćemo opravdati sva očekivanja i s dvije pobjede popločati naš put ka Euru u Austriji sljedeće godine – kazao je Bičanić.


 IHF “KRIVAC” ZA NEDOLAZAK U ZADAR


Glasnogovornik Hrvatskog rukometnog saveza, Zlatko Škrinjar, reagirao je na nesporazum koji je nastao nakon prve konferencije za medije po dolasku naših rukometaša u Zadar. Kamen spoticanja je nastao u svezi nenastupanja Hrvatske u Zadru za vrijeme Svjetskog prvenstva početkom siječnja.
– Želio bih u ime saveza, a i u ime izbornika i naših igrača razjasniti nesporazum prema kojem je ispalo da se našom krivicom zaobišao Zadar kao grad domaćin naših rukometaša na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu. Nakon održanih kvalifikacija za Peking, izbornik Červar i igrači su izrazili veliku želju da Zadar bude jedan od gradova u kojima će Hrvatska igrati svoje utakmice na tom Svjetskom prvenstvu, jer su bili očarani atmosferom u te tri utakmice. Ali nije se moglo protiv činjenice da su gradovi domaćini određeni po pravilima IHF tj. krovne svjetske rukometne organizacije godinu dana uoči početka samog prvenstva (siječanj 2008.) tako da je bilo nemoguće po tom pitanju išta promijeniti šest mjeseci poslije. Tako da jednostavno nije bilo moguće odigrati to polufinale koje se provlačilo kroz medije u to vrijeme. Da se nas pitalo, a to će posvjedočiti i izbornik i igrači, sigurno bi Zadar bio odabran. Situacija je u ovom trenutku takva da ta podrška Zadrana i Tornada iz kvalifikacija za Peking je itekako potrebna našim rukometašima, jer su ove dvije utakmice s Mađarima i Slovacima, vrlo važne za plasman na Europsko prvenstvo u Austriju. Po dosad prodanim ulaznicama izgleda da neće izostati velika posjeta i shodno tome smo otvorili prodajna mjesta za karte i ispred dvorane na Višnjiku – razjasnio je glasnogovornik saveza.