Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nisam samo stvarala igračice nego i ekipe

Autor: Šime Ćurko

12.06.2009. 22:00
Nisam samo stvarala igračice nego i ekipe


Praktički sve igračice koje završe u ŽKK Zadar prethodno su prošle Školu košarke “Leonardo Bajlo” pri Županijskom košarkaškom savezu. Do prije dvije godine većinu njih tamo je trenirala Gordana Ivković, koja ima 25 godina staža u ženskoj košarci. Najprije kao igračica prve ekipe, potom i kao trenerica. S više od dvadeset godina rada Ivković je stekla veliko iskustvo s mlađim kategorijama. Sa svojim pretkadetkinjama u Školi košarke Ivković je osvojila dva prva (2003. i 2006.) te jedno drugo (2007.) i jedno treće mjesto (1999.). Još 1988. Ivković je za ženskom košarkaškom ekipom OŠ Bartula Kašića osvojila drugo mjesto na državnom prvenstvu.
– Naše predkadetkinje uvijek su imale odlične rezultate na prvenstvima Hrvatske budući da su uvijek bile među četiri najbolje ekipe, a to se dobrim dijelom što se kasnije nastavili kad su otišle u ŽKK Zadar. U svom radu s mladima uvijek sam osim njihovih motoričkih sposobnosti željela kod njih razvijati i mentalnu snagu jer bez toga teško mogu napredovati. Nisam bila orijentirana isključivo na stvaranje jedne ili dvije igračice već sam željela stvarati dobre ekipe. Jer ako nema prave ekipe ni pojedinac ne može doći do izražaja. Isto tako bez kvalitetne ekipe smanjuje se interes za treniranje i kod onih koji su talentiraniji – kaže Ivković koja posljednje dvije godine više ne radi u Školi košarke gdje ju je zamijenila Marija Sipina.
Što je najvažnije u radu s mladima?
– Trener treba znati razlikovati bitno od nebitnog i to prenijeti igraču. Osim toga sport je danas znanost u koju treba ulagati. Veliko mi je zadovoljstvo što su 22 djevojke koje sam trenirala od njihovih prvih koraka do 14. godine nastupale za različite nacionalne selkecije. Stručni rad kao kombinacija iskustva i obrazovanja u sportu je vrlo važan. Bez toga ne može biti napretka. Osim toga mlade treba odgajati i za živo, ne samo za sport jer djevojke s kojim radimo vrlo brzo postanu majke, a to znači i nositeljice života u obitelji.