Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svečana akademija za Dan grada Benkovca

Autor: Mile Marić

12.06.2009. 22:00
Svečana akademija za Dan grada Benkovca

Foto: Mile MARIĆ



Predstavnici Grada Benkovca, vojske, policije, vatrogastva, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod centralnog križa na Gradskom groblju Benkovac u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile. Svečana Akademija povodom Dana Grada Benkovca i blagdana Svetog Ante zaštitnika Grada Benkovca nastavila se u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković izvedbom Hrvatske himne klape Asseria i minutom šutnje.
Nazočne je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Željko Katušta, koji se zahvalio uzvanicima, ali i biračima na ukazanom povjerenju, a njegovim riječima u svom obraćanju pridružili su se i župan Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, te državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Škikić, koji su istaknuli odličnu suradnju Grada Benkovca, Zadarske županije i Vlade RH-a što je rezultiralo brojnim realiziranim projektima.
U obraćanju nazočnima gradonačelnik Katuša je između brojnih projekata istaknuo sufinanciranje sadnog materijala, puštanje u rad magistralnog vodovoda Buković-Lisičić, vodospreme Lisičić, crpne stanice Lisičić i mjesne vodovodne mreže Lisičić ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna darovnica EU. Do kraja ovog mjeseca bit će završeni svi radovi na izgradnji komunalne infrastrukture unutar prve faze Poslovne zone Šopot, čija je ukupna vrijednost radova 15 milijuna kuna, a prodane su sve parcele. Započela je izgradnja magistralnog vodovoda Benkovac – Lišane Ostrovičke i to dvije faze čija je ukupna vrijednost radova 28 milijuna kuna, asfaltirano 25 kilometara nerazvrstanih cesta, u tijeku je asfaltiranje još 9 km ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, izgrađena je nova zgrada dječjeg vrtića koja je kompletno opremljena i uređena u vrijednosti 15 milijuna kuna, ishođene su potvrde glavnog projekta za mjesne vodovodne mreže u Nadinu, Zagradu, Lepurima, na potvrdi glavnog projekta su mjesne vodovodne mreže za Podgrađe, Bulić, Lepure, Vukšić i Prović, a u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za Perušić Donji i Buković… U tijeku je popločovanje šetnice vrijedne 4 milijuna kuna, završena je rekonstrukcija Trga kardinala Alojzija Stepinca, dok je u tijeku realizacija nekoliko projekata koji se sufinaciraju od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 4,8 milijuna kuna među kojima su fekonstrukcija javne rasvjete u naselju Benkovac, nabava komunalne opreme za sakupljanje komunalnog otpada, sanacija divljih odlagališta komunalnog i građevinskog otpada u 14 naselja i sanacija nerazvrstane cesete Radašinoci – Vidikovac. Ujedno je u tijeku izgradnja školskih zgrada u Tinju, Vukšić, te obnova školskih zgrada u Buliću, Pristegu, Rašteviću i Smilčiću, istaknuo je Katuša.
Ove godine na Svečanoj akademiji nije bilo dodijele priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivu budući da nije konstituirano Gradsko vijeće. Nastupom klape Asserija Benkovac i izvedbom dalmatinskih pjesama završila je svečana akademija.