Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uz pomoć LAG Laure do novaca iz fondova EU-a

Autor:

12.06.2009. 22:00
Uz pomoć LAG Laure do novaca iz fondova EU-a

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Lag Laura do sada je nominirala 17 projekata koji ukupno vrijede oko 17 milijuna kuna. Projekti su različite prirode od obnove starih kuća na južnoj strani Pašmana, biciklističkih staza, preko vinskih puteva i domova do proizvodnje sira i slično


Svatko tko ima dobru razvojnu ideju za koju misli da je može kapitalizirati moći će se javiti Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG-u) Laura koja će im, ako prihvate njihov projekt, pomoći oko papirologije kako bi što lakše došli do sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije, rekao je Radoslav Bobanović, predsjednik novosonovane udruge LAG Laura na konferenciji za novinare koja je održana jučer u hotelu Kolovare. Ova udruga je dakle, svojevrsan posrednik između krajnjeg korisnika – malog poduzetnika, poljoprivrednika, ribara, zadruge, udruge, lokalne samouprave ili nekoga drugoga i fondova Europske unije.
Iako su tek nedavno osnovani, krajem prošlog mjeseca, već su nominirali 17 projekata koji ukupno vrijede oko 17 milijuna kuna. Projekti su različite prirode od obnove starih kuća na južnoj strani otoka Pašmana, biciklističkih staza, preko vinskih puteva i domova do proizvodnje sira u zaleđu i slično, a kojima će se potaknuti razvoj ruralnih područja obuhvaćenih ovim LAG-om.
Razvoj ruralnih područja
Bobanović je istaknuo kako je glavni cilj LAG-a Laura poticanje članova lokalnih zajednica na osmišljavanje aktivnosti koje bi doprinosile razvitku te sredine; kako na gospodarskom i infrastrukturnom, tako i na planu očuvanja baštine, unapređenja kulturnog i društvenog života stanovnika, te specifične gastronomske i turističke ponude uz očuvanje okoliša i poštivanje principa održivog razvoja.
 – Konačni cilj je osigurati razvitak ruralnih područja putem otvaranja novih radnih mjesta. Trebamo potaknuti proizvodnju autohtonih prepoznatljivih proizvoda kao što su inćuni, maslinovo ulje, vino, smokve… Sve su ovo domaći proizvodi koje treba zaštititi i ponuditi na tržištu, a pomoću LAG-a može se povećati konkurentnost ruralnih krajeva na tržištu, rekao je Bobanović.
Tomislav Demo, predstavnik Udruge proizvođača povrća Zadarske Županije, koja je član LAG-a, rekao je kako žele decentralizirati razvoj ruralnih krajeva i prepustiti ideje lokalnim udrugama i zadrugama da sami prepoznaju kakve projekte žele, a oni će im potom pomoći oko njihove realizacije.
 – Svako obiteljsko gospodarstvo, zadruga, udruga svi se mogu javiti sa svojim idejama i onda će članovi skupštine LAG-a i upravni odbor odlučiti o tome koje će ideje odabrati i predstaviti resornom ministarstvu, a potom i EU, rekao je Demo.
Dva grada i sedam općina
Inače, LAG Laura obuhvaća dva grada: Biograd na moru i Benkovac te sedam općina: Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Polaču, Stankovce, Lišane Ostrovičke, Škabrnju, Pašman i Tkon, a proizašla je iz pilot projekta pripreme ruralnih područja za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u okviru projekta PHARE 2005 “Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podrška provedbi SAPARD/IPA-RD programa u Hrvatskoj”.
Uz navedeno područje u Zadarskoj županiji pilot projekt je proveden i na karlovačkom i sisačkom području. Cilj spomenutog pilot projekta je priprema hrvatskih ruralnih područja za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kako b ise posredstvom osnovanih međusektorskih organizacija ova područja bila spremna za povlačenje sredstava iz fondova EU.
LAG Laura osnovana je krajem svibnja ove godine, a rezultat je godine i pol dana aktivnog sudjelovanja predstavnika članova Lokalne akcijske grupe u nizu seminara, radionica i savjetovanja.