Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mladi umjetnici i sportaši osvjetlali obraz škole

Autor: Valentina Mlađen

12.06.2010. 22:00
Mladi umjetnici i sportaši osvjetlali obraz škole

Foto: Adam VIDAS



Osnovna škola Obrovac brojnim aktivnostima u petak je obilježila Dan škole. Proslava je započela u 14 sati popodne, a učenicima nije smetalo ni jako sunce ni vrućina. Dan škole je započeo radionicama, nastavljen vanjskim aktivnostima i završen svečanom priredbom u velikoj dvorani Doma kulture.
U učionicama škole održane su tri radionice i kviz. Svatko je mogao odabrati aktivnost u kojoj želi sudjelovati. Na likovnoj radionici učenici su učili kako izraditi ikebanu. Ikebana je japanska umjetnost aranžiranja cvijeća, a aranžman se od običnog razlikuje po tome što u njega aranžer unosi svoju duhovnost i osobnost. Sudeći po radovima u ikebanama učenika bilo je puno radosti i ljepote. Na literarnoj radionici izrađivale su se pjesme. Stih po stih nastajale su vrhunske pjesme učenika od kojih neki uspješno sudjeluju i na lidranima. Treća radionica bila je glazbena, jedna za učenike nižih razreda gdje su učenici uz pjesmu učili o prometu, a na radionici za više razrede već se i iskusno sviralo. Uz frule, udaraljke, klavijature i druge instrumente potekle su vesele melodije. Osim radionica u školskoj dvorani je održan napeti kviz između skupina pod nazivom Pametni i Genijalci. Pitanja su bila iz područja hrvatskog, povijesti, zemljopisa, vjeronauka, a nakon neizvjesne borbe prevagu je ipak odnijela ekipa Pametnih.
Aktivnosti su se održavale i na otvorenom. Ispred škole mladi umjetnici iscrtavali su slike na pločniku. More, priroda, grbovi najdražih klubova samo su neki od motiva koji su iz vještih ruku učenika prešli na pločnike. A kako je to ipak Dan škole nastojalo se nešto i naučiti. Stoga je organizirana i biciklijada na kojoj su se učenici natjecali u najbržem i najvještijem prolasku kroz poligon.
Poseban projekt bio je i Dan Slavonije, osmišljen na početku školske godine. Kako u Karinu ima dosta Slavonaca odlučili su učenike upoznati i s kulturom njihovih sumještana. Kako bi što bolje upoznali Slavoniju gostovao je KUD “Galeb” iz Karina Gornjeg koji je učenicima predstavio nošnju, instrumente i običaje te ih počastio slavonskim specijalitetima. Članovi KUD-a koji su polaznici OŠ “Obrovac” otplesali su i neke izvorne folklorne slavonske plesove. Pred sam kraj aktivnosti, učenicima su se predstavili i učenici iz sekcije raketarstva sa svojim vještinama te su održane sportske aktivnosti tijekom kojih su se učenici međusobno natjecali u rukometu.
Iako su umjesto slobodnog dana za Dan škole učenici dan proveli u okrugu škole zabave nije nedostajalo kao ni učenika koji su se u velikom broju okupili da sudjeluju u zabavnim događanjima.
– Naša proslava Dana škole pomalo je neobična, ne sastoji se samo od uobičajene svečane priredbe nego djeca sudjeluju na način da se taj dan zabavljaju. Ovakav način proslave zapravo je ideja nekoliko učiteljica razredne nastave. Svatko od nas ima neke druge sklonosti, voli nešto što je izvan propisanoga, a mi smo htjeli i djeci omogućiti da se bave još nečim osim učenjem, rekao je ravnatelj Željko Modrić s namjerom da ovakva proslava Dana škole nakon nekog vremena preraste i u Dane otvorenih vrata OŠ Obrovac. A nije izostala ni svečana priredba koja je održana u večernjim satima u velikoj dvorani Doma kulture. Tu su učenici pokazali kako škola može biti zabavna i kako se ne mora učiti samo iz knjiga nego i ono što se voli na izvannastavnim aktivnostima. Tako je u OŠ Obrovac uspješno završena još jedna školska godina. Čekaju se još zadnje ocjene, ali marljivi učenici se ne brinu. Škola je puna izloženih plakata, projekata, radova i pokala tako da je sigurno da se naporno radilo pa ni rezultati neće izostati. A kao nagrada za rad tri mjeseca bezbrižnih ljetnih prazika na kojima će se zaželjeti još jedne školske godine.