Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Protiv Višeslava Dokoze podignuta kaznena prijava

Autor: Suzana Bandić

12.06.2010. 22:00
Protiv Višeslava Dokoze podignuta kaznena prijava

Foto: Velimir BRKIĆ



Dokozu se sumnjiči da je kao direktor Argyruntuma 2008. godine poduzeće oštetio za 250 tisuća kuna naručivši radove na prometnici prema Velikom Rujnu koja nije u nadležnosti poduzeća, te za radove na groblju “teške” 350 tisuća kuna
Protiv Višeslava Dokoze (32), bivšeg direktora komunalnog poduzeća Argyruntum iz Starigrada, zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava.
Policijski djelatnici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalistička istraživanja nad više osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave, a među kojima je i Dokoza kojega se sumnjiči da je kao direktor Argyruntuma u kolovozu 2008. godine od više pravnih osoba naručio izvođenje radova na prometnici koja nije bila u nadležnosti komunalnog poduzeća iz Starigrada. Riječ je o šumskom putu koji vodi prema Velikom Rujnu za čije radove su bile nadležne Hrvatske šume koje su na koncu u tu prometnicu uložile više od tri milijuna kuna. Dokozu se tereti da je investirajući novac iz proračuna komunalnog poduzeća u te radove zapravo poduzeće oštetio za iznos od preko 250 tisuća kuna.
– Također se sumnjiči da je prihvaćao fakture nekoliko obrta i trgovačkih društava za neobavljene radove kao valjane, čime je trgovačko društvo u vrijeme dok je bio direktor oštetio za iznos od preko 385 tisuća kuna. Donošenjem odluka o provođenju dvaju postupaka prikupljanja ponuda za obavljanje radova na mjesnom groblju izbjegao je postupak javne nabave – izvjestili su iz PU zadarske koja Dokozu tereti da je na taj način počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava. A na mjesnom je groblju u Starigradu Dokoza kao direktor komunalnog poduzeća naručio radove na spomeničko-memorijalnom platou, no osim što nije proveo postupak javne nabave, nije ni angažirao nadzorni odbor. Dokoza je prije nešto manje od dvije godine dobio otkaz u Argyruntumu, a sve navedeno doprinijelo je tome.
Na Općinskom sudu u Zadru on je stoga protiv komunalnog poduzeća pokrenuo sudski postupak koji je još uvijek u tijeku.
Međutim, ovo nije jedina kaznena prijava koja je zbog nelegalnih poslova dok je obnašao funkciju direktora podnesena protiv Dokoze.
Naime, Nadzorni odbor i Uprava društva bili su inicijatori pokretanja kaznene prijave za poslove uređenja (iscrtavanja linija) parkirališta na Trgu Stjepana Radića u Starigradu koje je starigradsko Općinsko vijeće povjerilo Argyruntumu. Za navedene poslove Dokoza je angažirao tvrtku “Antikorozija” iz Zadra koja je za ucrtavanje 86 parkirnih mjesta ispostavila račune u ukupnom iznosu od 136.274 kuna. Nadzorni odbor tvrtke ustvrdio je kako je ta cijena nerealna i daleko veća od tržišne i to tako što su od dviju tvrtki zatražili ponudu za izvođenje tih istih radova. Riječ je bila o tvrtci “Signalinea” iz Rijeke koja je za izvođenje radova zatražila 5.551 kunu te tvrtci “Signalizacija” iz Zagreba koja je dostavila ponudu na iznos od 5.359 kuna, a obje su tvrtke bile spremne radove izvesti u samo jednom danu. Nadzorni odbor tvrtke stoga je Dokozu osumnjičio da je za navedeni posao platio 25 puta veći iznos te da je i kod tih poslova prekršio odredbe Zakona o javnoj nabavi, a koji kaže da se za iznose veće od 70.000 kuna mora provesti jedan od propisanih postupaka natječaja. Osim toga, sumnjičili su ga i kršenje odluka Skupštine društva kojom se ograničava samostalna nabava i zaduženje Uprave društva za iznose veće od 73.500 kuna, te da je tu odredbu pokušao zaobići izdavši dva računa na iznose od 53.924 i 82.350 tisuće kuna, no Državno je odvjetništvo protiv njega odbacilo kaznenu prijavu, ali je Odbor najavio pokretanje nove.