Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Benkovac će u budućnosti biti mala Istra

12.06.2011. 22:00
Benkovac će u budućnosti biti mala Istra


Spremat će se različita jela koja će se spajati s kvalitetnim i vrhunskim vinima benkovačkog područja


Sedamnaest  vrhunskih i originalnih događaja koja u sebi objedinjuju  tradiciju, kulturu, gastronomiju, zabavu i povijest središta Ravnih kotara, čine okosnicu turističke ponude grada  Benkovca za ovogodišnju sezonu. Svi oni objedinjeni su u  dvojezičnom vodiču “Benkovačko kulturno ljeto 2011.”  koji su u subotu na vidikovcu  Kamenjak u PP Vransko jezero predstavili gradonačelnik Benkovca Branko Kutija i  direktor TZ grada Benkovca  Vanja Čvrljak.
Ove godine prvi put se  održavaju Gastrofestival  “Benkovački prisnac” i gastromanifestacija “Beeenkovac”. Benkovački prisnac je  priča o jedinom izvornom ravnokotarskom kolaču. Organizatori očekuju goste iz Poljičke Republike koji će pokazati kako se sprema soparnik.
U znaku janjetine i  jaretine
“Beeenkovac” je posvećen  janjetini i jaretini. Cilj je pokazati što se sve može spremiti od janjetine i jaretine i za  to je u priču uključena Udruga kuhara Zadarske županije  na čelu s Renatom Kraljevom. Spremat će se različita  jela koja će se spajati s kvalitetnim i vrhunskim vinima  benkovačkog područja. Uskoro dolazi i sada već tradicionalna 6. ravnokotarska  fišijada na koju su pozvani  gosti iz Kali koji će kuhati  brudet, zatim slijede drugi  Benkovac VINFEST, izbor za  Miss sela, kazališne predstave, susret klapa, koncerti.  Ovo je samo dio je od ukupne  benkovačke turističko-kulturne ponude koja se nalazi u  vodiču tiskanom u 10.000  primjeraka na hrvatskom i  engleskom jeziku, a koju je na  Kamenjaku predstavio gradonačelnik Kutija.
– Ovo je još jedan iskorak  što se tiče Benkovca. Do sada  nismo imali praksu da na ovaj  način izvještavamo potencijalne turističke konzumente  što to Benkovac nudi. Mi smo  sredina koja želi promovirati  svoju kulturu i običaje.
Turistička renesansa
– Sunce, more i sladoledi  nisu više dovoljni gostu koji  dođe na odmor u Hrvatsku.  On se želi upoznati s kulturom naroda zemlje u koju  dolazi, tradicijom i vrijednostima kraja u kojem se nalazi.  Želi se kući vratiti potpun i  kao takav je najbolji promotor ovoga kraja. Sve ove  manifestacije su na tragu toga, one imaju svoju svrhu i  cilj. Mi smo na pravom smo  putu da benkovački kraj  doživi svoju turističku renesansu. Grad Benkovac je  predvodnik u očuvanju bogate etnobaštine, razvoja svih  selektivnih oblika turističke  ponude i ruralnog razvoja,  rekao je direktor TZ Benkovac Vanja Čvrljak.
U Benkovcu najavljuju da  će za 5 do 10 godina njihov  kraj postati izletnička destinacija broj jedan, destinacija  koja će razvijati drugačiji turizam nego na obali, koji će  stranom gostu omogućiti da  na drugačiji način doživi Dalmaciju i Hrvatsku, što mu se  do sada nije nudilo.
– Mi ćemo u budućnosti  postati mala Istra što se tiče  Dalmacije, kaže Čvrljak.
 


Program Benkovačkog ljeta




9. lipnja – Izložba Kličevica
11. lipnja – Koncert Jelene Radan & Meritas
20. lipnja Predstavljanje časopisa Asseria 8
25. lipnja – 6. ravnokotarska fišijada Benkovac 2011.
26. lipnja – Otvaranje turističke sezone u Karinu Donjem uz ljetni karneval
1. srpnja – Benkovac VINFEST 2011. – festival vina sjeverne i srednje Dalmacije
3. srpnja – Bukara Benkovac 2011. – Promocija gastro ponude Bukovice i Ravnih kotara
9. srpnja – Izbor za miss sela Zadarske županije – Benkovac 2011.
16. srpnja – 4. etno festival Benkovac 2011.
16. srpnja – Rock koncert “Vlajternativa”
19. srpnja – Kazališna predstava “Anđeli babilona”
23. srpnja – Gastrofestival “Benkovački prisnac”
30. srpnja – Gastromanifestacija “Beeenkovac” – janjetina i jaretina
2. kolovoza – Pučke igre u Karinu Donjem
5. kolovoza – Koncert uz Dan Domovinske zahvalnosti
13. kolovoza – 5. susret klapa “Večer klapske pisme” – Benkovac 2011.
20. kolovoza – 9. festival glazbenih amatera “Benkovac fest 2011”


 


Prijave za VINFEST


Prijave za festival vina sjeverne i srednje Dalmacije Benkovac VINFEST 2011. počinju idući tjedan i trajat će od utorka do petka.
Ovo je druga godina da se ova manifestacija održava i ona se brzo afirmirala kao jedna od najkvalitetnijih takve vrste u Dalmacije. Njen cilj je prezentacija i promocija vina na benkovačkom području, na prostoru koji je predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u regiji.