Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poreznici lani spriječili utaju 1,8 milijardi kuna

12.06.2011. 22:00
Poreznici lani spriječili utaju 1,8 milijardi kuna


Neki osnivaju tvrtke koje im služe samo za organiziranje lanca povezanih društava i osoba radi varanja države, kaže se u izvješću Povjerenstva za suzbijanje sive ekonomije
Porezni inspektori već treću godinu za redom uspjevaju uloviti građane i tvrtke u pokušaju da utaje oko 1,8 milijarda kuna poreza. Tako je bilo i u 2010. godini kad je utvrđeno da poduzeća i građani nisu prijavili 1,815 milijardi kuna poreza, od čega najviše, 1,144 milijarda kuna, otpada na PDV, što je 63 posto od ukupnog iznosa poreza koje su njihovi obveznici pokušali utajiti. Nakon toga slijedi porez na dobit s gotovo 300 milijuna kuna, poslodavci su pokušali prikriti i 211 milijuna kuna poreza na dohodak, a poreznici su ih spriječili i da utaje više od sto milijuna doprinosa.
Te podatke Vladi je prijavilo povjerenstvo za suzbijanje sive ekonomije, u čijem se izvješću tvrdi da su državne službe u borbi protiv sive ekonomije uspjele spasiti državnom proračunu više od 2,5 milijarde kuna obveza koje su građani i tvrtke pokušali prikriti.
Prijava 1,3 posto više
Poreznici su u 2010. godini češće nego ranije kazneno prijavljivali one koji su pokušali prevariti državu na plaćanju poreza. Tako je prošle godine Porezna uprava podnijela 169 kaznenih prijava što je za 13 posto više nego godinu dana ranije. Bilo je više i to za 1,3 posto i prijedloga za pokretanje prekršajnih prijava, kojih se do kraja godine skupilo 5.679.
Kaznene je prijave podnosila i Financijska policija i to ukupno 33 zbog sumnje da je proračun u 2010. godini oštećen za gotovo 175 milijuna kuna. Uglavnom je riječ o zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaji poreza, pogodovanju vjerovnika tako što ih se plaćalo u gotovini iako su računi bili blokirani.
Financijski su policajci, navodi se u izvješću, uočili i nove modalitete rada trgovačkih društava koja su se dosjetila kako izbjeći plaćanje svih obveza prema proračunu i još uz to izvući novac iz poduzeća. Tako pojedina poduzeća ili njihovi vlasnici ili članovi uprave osnivaju ili preuzimaju druge tvrtke bez namjere da te nove tvrtke posluju, one im one služe samo “za organiziranje lanca povezanih društava i osoba koji izvršenjem kaznenih djela varaju državu”.
Zamagljivanje trošarina
– Financijskim nadzorom utvrđeno je da se u navedenom modalitetu poslovanja pojavljuju i trgovačka društva i obrtnici koji se bave distribucijom naftnih derivata u maloprodaji i veleprodaji, stoji u izvješću o borbi protiv sive ekonomije, ali se naravno ne spominje koje su to tvrtke i obrti u naftnom biznisu varali državu i izvlačili novac iz poduzeća.
Carinska je pak uprava najviše kontrolirala plaćanje trošarina i u naknadnim je kontrolama ustanovila dug od 40 milijuna kuna, no do kraja godine naplaćeno je tek pet milijuna kuna od tog iznosa. Osim što je oduzimala cigarete i duhan koji su švercani preko granice, carina je oduzela i 1,2 milijuna eura gotovine koju su vlasnici nezakonito pokušali prenijeti preko granice.
 


Boravišna pristojba prema kvadraturi?


Prije nekoliko godina Vlada je za iznajmljivače soba i apartmana uvela plaćanje boravišne pristojbe po krevetu, a sada se u Izvješću sugerira kako bi tu odredbu trebalo mijenjati i to zbog “nemogućnosti utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja u inspekcijskom nadzoru, bez ishođenja sudskog naloga”. Zato se predlaže da osnovica za izračun boravišne pristojbe za vlasnike kuća i stanova za odmor bude kvadratura.