Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Odobreno 69,5 milijuna kuna za 15 IPARD projekata u Dalmaciji

12.06.2012. 22:00
Odobreno 69,5 milijuna kuna za 15 IPARD projekata u Dalmaciji


 Zadru je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hypo EU Deska održana radionica “IPARD Info dani” na kojoj su, između ostalog, predstavljeni i rezultati povlačenja sredstava iz fondova Europske unije za Dalmaciju.
Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s područja Dalmacije zaključno s ožujkom 2012. godine zaprimljeno je 70 projekata za IPARD Mjere 101&103 i 302, od čega je za 8 projekata iz Zadarske te za 7 projekata iz Splitsko-dalmatinske županije odobreno ukupno 69,5 milijuna kuna. Do sada nisu isplaćena sredstva niti jednom IPARD korisniku s područja navedenih županija s obzirom na to da su projekti još uvijek u fazi provedbe. Na području Šibensko-kninske, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije za sada još nema odobrenih projekata.
Cilj ove informativne radionice je potaknuti potencijalne prijavitelje projekata s područja Dalmacije da prijave što veći broj projekata te iskoriste bespovratna sredstva iz fondova EU koja su im na raspolaganju.
 “S ciklusima radionica diljem Hrvatske započeli smo prošle godine kako bi se povećala iskoristivost raspoloživih sredstava koji su hrvatskim privrednicima, gospodarstvenicima, ostalim prijaviteljima kao i cjelokupnom gospodarstvu na raspolaganju. Veliki odaziv sudionika radionica dokaz je kako je zanimanje za sredstva EU fondova veliko, ali također i kako je nužno poboljšati korištenje tih sredstava, od kojih značajan dio ostaje neiskorišten. Jedan od najvažnijih koraka u tom pogledu je informirati i educirati građane o načinima i mogućnostima financiranja projekata te unaprijediti suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, što je ideja ovih radionica”, istaknula je Suzana Brenko, izvršna direktorica Poslovanja s javnim institucijama.
Kako bi građanima olakšala pristup pretpristupnim i postpristupnim EU fondovima, Hypo Alpe-Adria-Banka razvila je uslugu HYPO EU Desk, putem koje klijente informira i savjetuje o mogućnostima financiranja sredstvima iz EU fondova te im je na raspolaganju u svim fazama složenog procesa prijave i povlačenja EU sredstava.
Naime, do punopravnog članstva u EU u okviru IPARD programa Hrvatskoj su na raspolaganju bespovratna sredstva u iznosu od 244,8 milijuna eura, a po ulasku u EU na raspolaganju će biti dodatnih 421 milijun eura iz IPARD programa, ali i izdašniji strukturni i kohezijski fondovi.
Odobreni projekti na području Zadarske županije: M.T.O. PALEKA, Zemunik donji – ukupni iznos potpore 3,152.894 kn, Ribarska zadruga “OMEGA 3”, Kali – 10,765.179 kn, Arbacommerce d.o.o., Zadar – 11,134.500 kn, Marikomerc d.o.o., Poličnik –   1,368.070 kn, Puntica d.o.o., Vinjerac – 2,977.585 kn, Trešnja d.o.o. Zemunik – 2,081.189 kn, PZ Dubrava, Raštane Donje – 807.847 kn te OPG Babac Sandra, ukupni iznos potpore 546.408 kn.
Odobreni su i neki projekti na području Splitsko-dalmatinske županije.