Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oni koji su dokazano loše gospodarili opet su u poziciji da odlučuju!

12.06.2012. 22:00
Oni koji su dokazano loše gospodarili opet su u poziciji da odlučuju!


Opunomoćitelj Erste & Steiermarkische bank, odvjetnik Zvonimir Buterin je u sukobu interesa jer je njegov otac Ive Buterin bio direktor Naute Lamjane – kaže Duško Polovina


U Ministarstvu pomorstva uzeli su obzir činjenicu da su radnici remontnog brodogradilišta Naute Lamjane protiv davanje podkoncesije nad pomorskim dobrom riječkom M-inženjeringu te da će cijeli slučaj dodatno razmotriti, kazao je stečajni upravitelj Edvin Šimunov u nastavku stečajnog postupka nad Nautom Lamjanom. Sukladno tome sindikalist i predstavnik radnika u stečajnom postupku Mario Košta se nada da će na današnjem sastanku u Ministarstvu pomorstva biti poništena odluka skupštine vjerovnika o davanju podkoncesije riječkoj tvrtci.
– Želimo da se raspiše javni natječaj sukladno Zakonu o pomorskom dobru i izabere novi koncesionar koji će nas zaposliti. Temelj našeg osporavanja jest da su firme koje su nas dovele u stečaj, Jupiter Adria, Odmarališta Adria, u stečajnom postupku odlučili tko će ubuduće koristiti koncesiju. Ti koji su dokazano loše gospodarili opet su u poziciji da odlučuju tko će u sljedećih deset-dvadeset godina koristiti pomorsko dobro, kaže Košta.
Jučerašnju sjednicu obilježio je Duško Polovina Lungo, koji je također dao ponudu za dobivanje podkoncesije nad pomorskim dobrom. Zahvaljujući njemu jučer su radnici Naute Lamjane bili prvi put u većini nad ostalim vjerovnicima. Polovina je primijetio proceduralnu grešku da su Erste Group bank iz Austrije pridodane i tražbine najvećeg vjerovnika Erste & Steiermarkische bank iz Zagreba. Također on upozorava i na mogući sukob interesa:
– Opunomoćitelj Erste & Steiermarkische bank, odvjetnik Zvonimir Buterin je u sukobu interesa jer je njegov otac Ive Buterin bio direktor Naute Lamjane, kaže Duško Polovina.


Banka prebacila potraživanja na Marinu Preko




Erste & Steiermarkische bank koja je do sada bila najveći vjerovnik nad stečajnim dužnikom Nautom Lamjanom prebacila je svoja potraživanja na Marinu Preko.
– Marina Preko nam je godinama prije pokretanja stečaja dugovala 20 milijuna kuna. To je u trenutku stečaja prebačeno na Erste & Steiermarkische bank. Mi smo kako je poznato na kraju otišli u stečaj zbog 170.000 kuna, kaže predstavnik radnika Mario Košta.