Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pjesma koja nije slučajnost

12.06.2012. 22:00
Pjesma koja nije slučajnost


Čakavština se danas prostorno gubi, nekad je zauzimala puno šire govorno područje i veliki je plus kada i mladi znaju to cijeniti i prenositi dalje. Po meni osobno mjerilo domoljublja je odnos prema jeziku, a ovdje vidim da se to potvrđuje jer ova pjesma nije slučajnost, u velikoj mjeri za to su zaslužni i roditelji – Dinka Golem


Učenik šestog razreda zadarske Osnovne škole “Stanovi”, Tomislav Mišlov, osvojio je prvo mjesto na nedavno održanom 44. saboru čakavskog pjesništva u Žminju s pjesmom “Kualjski vitar” te je proglašen najboljim pjesnikom, laureatom 44. sabora. Jučer mu je u školi nagrade svečano uručila ravnateljica škole Jurka Šaban u nazočnosti mentorice profesorice Dinke Golem, pedagoga, razrednice i njegovih roditelja.
– Ovo je nešto posebno. U svojih 25 godina rada u školi imali smo često prigodu da su nam učenici dobivali nagrade na literarnim natječajima, ali čak četiri vrijedne nagrade, moram reći, i ja kao ravnateljica, i svi skupa da smo počašćeni, s ponosom je istaknula ravnateljica.
A Tomislav je za svoju pjesmu nagrađen Zlatnim perom koje mu je dodijelila Općina Žminj, Školska knjiga darovala mu je enciklopediju, lokalni sponzor fotoaparat dok je od organizatora, 44. sabora čakavskog pjesništva u Žminju Tomislav dobio žminjski rićin, repliku naušnice iz 9. stoljeća.
Na natječaj na kojem je Tomislav osvojio prvu nagradu pristigle su ukupno 182 pjesme iz 33 škole. Radove je prosuđivalo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Milan Rakovac, pjesnik, prozaist i esejist, Željka Horvat-Vukelja, književnica za djecu i urednica Modre laste, pjesnikinja Nada Galant, pjesnik Tomislav Milohanić te profesorica hrvatskog jezika Oriana Paus.
Tomislav kaže kako je inspiraciju za pjesmu dobio ribareći s ocem za vrijeme ljetnih praznika po vjetrovitom vremenu. A od oca je naučio i čakavski govor mjesta Kali na kojem je pjesma napisana.
Pjesma “Kualjski vitar” nastala je kao domaći rad na temu narječja i zavičajnog govora. Mentorica Dinka Golem snagu pjesme vidi prvenstveno u njezinom završetku za koji je uputila Tomislava da ga personificira, ali pjesma je, kako je naglasila u potpunosti Tomislavov autorski rad.
– Čakavština se danas prostorno gubi, nekad je zauzimala puno šire govorno područje i veliki je plus kada i mladi znaju to cijeniti i prenositi dalje. Po meni osobno mjerilo domoljublja je odnos prema jeziku, a ovdje vidim da se to potvrđuje jer ova pjesma nije slučajnost, u velikoj mjeri za to su zaslužni i roditelji, zaključila je Golem.


Zvonko Mišlov: Nadam se opstanku čakavštine




Tomislavov otac Zvonko Mišlov nije mogao sakriti svoj ponos. Istaknuo je kako kao izvorni Kaljani osjećaju jaku povezanost s rodnim zavičajem te to pokušavaju prenijeti i na svoju djecu.
– Oboje izvorno potječemo iz mjesta Kali gdje je autohtoni govor čakavski. To se tijekom vremena nažalost zaboravlja, ali postoji tendencija pjesnika i ljudi u Kalima koji taj govor njeguju. Nadam se da će se naša čakavština održati i na ovakav način, kazao je Mišlov.