Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Dokozin” križ otvoren bez blagoslova

Autor: Velimir Brkić

12.06.2013. 22:00
“Dokozin” križ otvoren bez blagoslova

Foto: Velimir BRKIĆ



Jučerašnji blagdan sv. Ante dobit će svoje mjesto u povijesnim knjigama Podgorja. Na Velebitu iznad Starigrada, na ulazu u Veliko Rujno, na nadmorskoj visini od 930 metara, otkriven je kameni križ visok 3,50 metra i težak oko pet tona, rad zadarskog kamenoklesara Marinka Katuše, vlasnika tvrtke Klesarstvo Katuša d.o.o. Vrijednost križa je 150 tisuća kuna.
Križ od bijelog kamena plano postavljen je na mjestu odmora i molitve navrh brda zvanog Modrina strana, odnosno na suprotnoj strani od male kapele na ulazu u Veliko Rujno, objašnjava Višeslav Dokoza, predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju križa.
Na prigodnoj svečanosti, računajući i harmonikaša, nazočilo je točno osam ljudi, među njima Višeslav Dokoza, Marinko Katuša, Marko Masar iz Zadra, koji je uz Katušu donator križa, nadzornik Javne ustanove Park prirode Velebit Josip Frketić.
Na svečanosti nije nazočio niti jedan žitelj Podgorja, nitko od županijske i općinske vlasti.  “Dokozin križ” nitko nije ni blagoslovio, nitko nije izmolio niti Očenaš.
– Znam da su župnikove obveze na sv. Antu zaista velike, međutim, neka samo odredi dan i vrijeme za obred blagoslova i mi smo tu. A ako mu nadbiskup, preuzvišeni mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, to ipak ne dopusti, u što iskreno ne vjerujem, obred blagoslova će s radošću obaviti netko od brojnih prijatelja svećenika iz Hrvatske i dijaspore, obznanio je Dokoza.