Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nisam siguran da Hrvatska može zatvoriti sva poglavlja do jeseni 2009.

Autor:

12.07.2008. 22:00
Nisam siguran da Hrvatska može zatvoriti sva poglavlja do jeseni 2009.


Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je danas u Parizu da bi Hrvatska mogla do jeseni sljedeće godine otvoriti sva poglavlja, ali nije siguran da sva mogu biti i zatvorena.
“Mislim da je moguće otvoriti sva poglavlja, a je li ih moguće zatvoriti, ne znam. Da bi se pregovori završili trebat će intenzivno raditi. Hrvatska ima 20 otvorenih poglavlja, krajem srpnja otvorit će još neke, a ove godine možda još nešto. Što se tiče otvaranja vjerojatno neće biti problema, a što se tiče zatvaranje poglavlja vjerojatno će ih biti, jer se radi o kompliciranim stvarima”, rekao je Rupel odgovarajući na pitanje je li realno da Hrvatska završi pregovore do jeseni sljedeće godine, što je rok koji i Europska komisija predviđa.
Rupel sudjeluje u Parizu na ministarskom sastanku Barcelonskog procesa – Unije za Mediteran.
Rupel je rekao da Slovenija “nikada nije blokirala i ne misli blokirati” Hrvatsku. “Slovenija je članica EU-a i kao i druge članice mora poštovati pravila i europsko zakonodavstvo”, rekao je. “Nadam se da će Hrvatska nastaviti kako je počela, da se angažirati, čak se nadam da će malo ubrzati svoje pripreme za Europsku uniju. Tu ima puno posla”, istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova.
Hrvatska namjerava otvoriti sva poglavlja do kraja ove godine, a zatvoriti ih do isteka mandata sadašnje Komisije, 31. listopada sljedeće godine.
Francuska, koja je predsjedništvo preuzela od Slovenija 1. srpnja, najavila da će nastojati otvoriti sva preostala poglavlja i zatvoriti što je moguće veći broj njih do kraja ove godine.
Francusko predsjedništvo namjerava već krajem ovoga mjeseca sazvati Međuvladinu konferenciju o pristupanju. Datum pristupne konferencije još nije službeno fiksiran, a najčešće se govori o 25. srpnja kada bi Hrvatska, prema diplomatskim izvorima, mogla otvoriti i zatvoriti po jedno poglavlje.