Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Promjene u momčadi neznatne

Autor: Šime Ćurko

12.07.2008. 22:00
Promjene u momčadi neznatne

Foto: Vedran SITNICA



Bilo bi logično da Zebić zna ostaje li mu Terkeš ili ne, odnosno, ako zaista ode, tko će ga zamijeniti. I to je jedina, iako ne i mala Zebićeva briga
Dva tjedna prije početka sezone na Stanovima su ostale dvije nedoumice. Prva je vezana za problematiku oko (ne)odlaska Želimira Terkeša, a druga je ona infrastrukturna, odnosno pitanje hoće li Komisija za licenciranje HNS-a nakon onog što se na stadionu u proteklih 20-ak dana srušilo i pripremilo za gradnju zadarskom prvoligašu dopustiti igranje utakmica pred svojom publikom. Prema raspoloženju Novice Erlića, prvog klupskog “bauštelca” u pozitivan odgovor HNS-a ne treba sumnjati.
Neozbiljnost s Terkešom
Dalibor Zebić, trener, ima drugih briga, prvo onih kako će riješiti situaciju s napadačima. Ovo što se događa s Terkešom odavno je poprimilo obrise neozbiljnosti jer momčad ulazi u završnu fazu priprema, a ključni igrač iz prošle sezone još nije riješio svoj status. Terkeš za Zadar nije bilo tko nego igrač koji je lani svojim golovima vukao momčad i zato s njim ili bez njega nikako nije isto. Stoga čudi ovakva nonšalancija na Stanovima, odakle samo poručuju da Terkeš sigurno odlazi. Gdje? Kada? Za koliko novca? Odgovora nema, a trebalo bi ga biti. Ako se i pokušalo podignuti cijenu Terkešu (jedino tako se može objasniti ovoliko odugovlačenje), do sada je ta priča svejedno već trebala završiti. Bilo bi logično da Zebić zna ostaje li mu Terkeš ili ne, odnosno, ako zaista ode, tko će ga zamijeniti. I to je jedina, iako ne i mala Zebićeva briga.
Sve ostalo donekle je poznato. Već se sada može reći da će Zadar izgledati poput onog lanjskog. Prvo zbog toga jer se momčad gotovo uopće nije promijenila, a onda i zbog Zebićeve najave da će se i ubuduće igrati s jednim napadačem, a to znači i puno slobode u igri za Dragana Župana i Marina Tomasova, glavnih zadarskih kreativaca.
Obrana nepromijenjena
Na golu više nema Danijela Subašića i postoji određeni strah kako će reagirati Antonio Ježina, odnosno Andrija Vuković, ovisno tko će prvi dobiti priliku. Obojica imaju minimalno prvoligaško iskustvo i trebat će vremena da se momčad prvikne na njih i obrnuto.
U obrani nema promjena, a takva odluka može se gledati dvojako. Ona bolja verzija jest da je linija Batkoski – Puljić – Parmaković s Milinom kao zadnjim veznim lani imala niz odličnih utakmica. Ipak, ne treba zaboraviti da je Zadar lani primio nemali 61 gol, da se igra Zadra u obrani često znala raspasti u svega nekoliko minuta.
Na bokovima Zadar godinama nema puno pravih rješenja. I ne samo Zadar. Većina hrvatskih klubova teško pronalazi kvalitetne igrače za bočne pozicije. Na tim se mjestima u klubovima Prve HNL u pravilu i najviše improvizira. Tako je i u Zadru. Za desnu stranu konkuriraju Josip Bilaver i Šime Gregov premda je Zebić na kraju prošle sezone potvrdio da to nije najbolje mjesto za Gregova. Lijevo je umjesto Ivana Eleza angažiran Jozo Pletikosić. Od bokova ne treba očekivati veliki napadački učinak. Što bolje zatvore obranu, to će njihov ukupan dojam biti bolji.
Tomasov i Župan
Zato su velika očekivanja od vezne linije. Taj je dio momčadi prošle sezone, u kombinaciji s Terkešom kao napadačem bio i najbolji. Ove godine očekivanja su još veća. Tomasov je godinu dana stariji i iskusniji, a o njegovoj nadarenosti odavno se pročulo i daleko izvan granica Zadra i Hrvatske. Župan je zaliječio koljeno, a za njega bi vrlo važno bilo izbjeći pad koji se lani događao nakon otprilike sat vremena utakmice. Treba računati i na Suraćev doprinos u oba pravca.
I dolazimo do napada. Siguran je samo Mitrović, a o Terkešu se ništa ne zna. Što će Zebić tu iskemijati još se ne zna, ali iako vrlo mlad zadarski strateg u prethodnim sezonama na klupi Zadra pokazao je da može kvalitetno improvizirati u zahtjevnim situacijama. Uostalom i Zadrova konkurencija u Prvoj HNL je prilično šarolika. Dojam je da je liga svake godine sve slabija, svi koji imaju barem malu priliku odlaze u inozemstvo tako da ima još onih koji su se, poput Zadra, okrenuli domaćim snagama.


Spala knjiga na jedan dolazak
Da su na Stanovima krenuli u sasvim drugom pravcu od dosadašnjeg, kad je riječ o dolascima igrača u zimskom i ljetnom prijelaznom roku, lako je vidjeti kad se pogleda tko je sve unatrag tri godine dolazio na Stanove. Sve do zime ove godine promet je zaista bio velik. A zarada? Procijenite sami. Kako bilo, Zadar je stabilizirao momčad, a to bi dugoročno trebalo biti dobro rješenje. 
2005/06.
Ljetni prijelazni rok: Ferdo Milin, Petar Bašić, Luka Aničić, Jerko Mikulić, Josip Butić, Davor Bajsić Milo Nižetić (trener).
Zimski prijelazni rok: Predrag Jurić (trener), Ivan Ćosić, Saša Kajkut, Aleksandar Šolić, Hrvoje Kurtović, Dražen Vuković.
2006/07.
Ljetni prijelazni rok: Romano Obilinović, Vjekoslav Martinović, Jasmin Mujdža, Ante Morić, Goran Burčul, Ante Puljić, Dragan Župan, Darko Franić.
Zimski prijelazni rok: Leonardo Barnjak, Naum Batkoski, Adnan Sarajlić, Dragan Tadić, Ante Rožić.
2007/08.
Ljetni prijelazni rok: Mate Baturina, Andrija Vuković, Ivan Elez, Ninoslav Parmaković, Valerio Balašković, Almir Raščić, Matija Štefančić, Hrvoje Ćustić.
Zimski prijelazni rok: Nitko.
2008./09.
Ljetni prijelazni rok: Jozo Pletikosić.