Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar nakratko postao središte hrvatske modne scene

Autor: Krešimir Bukvić

12.07.2008. 22:00
Zadar nakratko postao središte hrvatske modne scene

Foto: Filip BRALA



Modni kreatori, poznati iz cijele Hrvatske došli su u Zadar pokazati što će se sljedeće godine nositi na hrvatskim ulicama
Revijom Quelle kupaćih kostima u subotu je u Arsenalu zaključen ovogodišnji Quelle Fashion.hr. U okviru tri dana održavanja manifestacije Zadranima, a i široj javnosti, na spektakularnoj lokaciji, impresivnom Pozdravu suncu, modnim kolekcijama proljeće/ljeto 2009. prezentiralo se trinaest modnih brandova.
Prve večeri na programu su bili Ivica Skoko, Maja i Petra Špoljar, Mustre i Nataša Kos, druge večeri XENIA Design, Igor Galaš, eNVy room, Etna Maar te Boudoir, dok su posljednje večeri događanja svoje modne vizije za iduću kalendarsku sezonu predstavili Ivica Klarić, Nada Došen, Robert Sever i Branka Donassy. Neki vrlo uspješno, a neki s manje uspjeha, spomenuti modni dizajneri su organizacijski vješto, komplementarno s Pozdravom suncu, zaslugom  menadžmenta Quelle Fashion.hr-a i ove godine i više nego uspješno doveli Zadar u samo središte modnih događanja u zemlji.
Grad je protekli vikend “živio” za modu, pa, ako se ne upustimo u vrlo diskutabilno procjenjivanje viđenog, ocjena čija je kolekcija zaslužila pohvale, a čija nije bila na razini, možemo konstatirati da je Quelle Fashion.hr opravdao sva očekivanja i zasluženo ponio epitet najglamuroznijeg ovoljetnog događanja u Zadru, a nesumnjivo i mnogo šire. No, ono što je mnogo važnije od epiteta, prostora u medijima i sve sile poznatih “faca” u prvim redovima događanja, je lagana, no svakako nezaustavljiva “simbioza” hrvatskog dizajna i kupaca, što je bila i ostala trajna odrednica Quelle Fashion.hr-a. Događanje koje neće biti dostatno samo sebi, već manifestacija koja treba doprinijeti popularizaciji hrvatskog modnog “proizvoda”, potaknuti kupce na nošenje odjeće etikete “made in Croatia”. A to bi, sudeći po reakcijama modnih “ovisnika”, moglo biti vrlo izgledno.
Sezona proljeće/ljeto 2009. bit će obilježena radovima Ivice Skoke, Nataše Kos, Branke Donassy, XENIA Designa, Nade Došen i Roberta Severa. Dakako, ni ovaj put nije podbacio Ivica Klarić, no prije svega u muškim modelima koji su već uobičajeno njegov zaštitni znak. Ivica Skoko se predstavio kolekcijom elegantnih haljina, svečanih bluza i hlača, zlatnih boja, tehnički savršeno izvedenih, stilski nadahnutim zlatnim dobom Hollywooda. Dizajner koji je svoj rad utemeljio na svečanim haljinama, najčešće primjerenim sceni i show businessu, što mu je osiguralo klijentice među hrvatskim estradnjacima, ovom se kolekcijom približio nešto drugačijoj klijenteli, damama čija se zanimanja ne vežu nužno za svjetla reflektora, što je svakako iskorak vrijedan pozornosti.
Nataša Kos je predstavila kolekciju u vrištećim, jarkim bojama, zanimljivih, bogato izvezenih dezena: haljinice, miniće, topiće i lepršave bluze koje su se nesumnjivo pokazale dobitnom kombinacijom, pa su mnogi konstatirali da je Natašina kolekcija uvjerljivo najbolja kolekcija ovogodišnjeg Quelle Fashion.hr-a.
Obraćajući se kupcima dijametralno suprotnog modnog izričaja od Natašinog, Branka Donassy, Ksenija Vrbanić (XENIA Design) i Nataša Kos ostale su i ovog puta dosljedne svom modnom “rukopisu”, modelima naglašenih geometrijskih struktura, avangardnog “toucha”, nadšivenih džepova, upadljivih prošiva, uglavnom bijelih, crnih i sivih nijansi. Znalački promišljen pret-a-porter primjeren prije svega ženama nekonvencionalnog duha, spremnih na eksperimentiranje i poigravanje modom.
Zanimljiva je bila i kolekcija Roberta Severa, inspirirana, sudeći po stylingu manekenki, modernim Indijankama. Sever svoju ženu prije svega vidi u ugodnim i laganim za nošenje pamučnim haljinicama, upadljivih isprinta, žarkih boja, a, razbijajući granicu između muške i ženske mode, u istim haljinicama vidi i modernog muškarca 2009. Hoće li mu ideja zaživjeti, ostaje nam čekati još godinu dana, kada bi sve ove kolekcije Quelle Fashion.hr-a trebale zaživjeti i na ulicama.


Hrvatski jet-set u Zadru
Ovogodišnji Quelle Fashion.hr i ovaj put je doveo u Zadar pripadnike javnog života Hrvatske. Priliku da se iz prve ruke upoznaju s najnovijim modnim trendovima za sljedeću sezonu, a svakako i ugodno zabave u okviru jednog ili više after programa događanja iskoristili su: Nenad Korkut, Boris Banović, Viktor Drago, Marko Grubnić, Snježana Mehun, Nikolina Pišek, Natali Dizdar, Maro Srezović, Antea Kodžoman, Stipe Drviš i mnogi drugi. Prvo u prvim redovima revija, a onda na otvorenim i kasnije zatvorenim zabavama hrvatski su jet-seteri uobičajeno podigli za koji stupanj više atmosferu događanja. Dakako, nije manjkalo ni pripadnika zadarskog javnog života, župana Stipe Zrilića, sportskih bračnih parova Ružić i Kelečević, dizajnerice Marije Šarić Ban, plesne koreografkinje Sanje Petrovski, novinarke HTV-a Majde Mikulandre, odvjetnice Dajane Bjedov, direktora AC Mitrovića Luke Mitrovića i mnogih drugih.


Publika oduševljena revijom modnog dvojca Boudoir
Revija koja je svakako zaslužila da bude posebno istaknuta bila je modnog dvojca Boudoir, Morane Saračević i Martine Čičko-Karapetrić, sestara koje su ove godine udružile svoje kreativne vizije s tvrtkom DOVE u okviru projekta “Kampanja za stvarnu ljepotu”. Njihova kolekcija namijenjena je ženama starijima od 45 godina, a sastoji se od svečanih kompleta i haljina, pomalo kičastih uzoraka, preupadljivih dezena i boja. No, upravo takvi modeli ono su što treba ženama u godinama, kreacije koje će ih malo “dići”. Ono što bi na nekoj djevojci izgledalo prenapadno, na ovim je damama bio pun pogodak. Stoga je njihov je izlazak na pistu burnim pljeskom pozdravila zadarska publika, a nisu izostali ni pozitivni odjeci struke.