Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Razviti svijest o očuvanju prirode

Autor:

12.07.2009. 22:00
Razviti svijest o očuvanju prirode


U organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar i Prirodoslovnog odjela Rijeke jučer je je u Gradskoj loži otvorena izložba pod nazivom “Prirodna baština otoka Suska”.
Autori izložbe su Milvana Arko-Pijevac, Željka Modrić i Boštjan Surina, a koncept izložbe u Zadru osmislila je Snježana Vujčić Karlo.
Prirodoslovni muzej Rijeka od 1955. sustavno istražuje podmorje, priobalje i otoke kvarnerskog područja s ciljem biološkei geološke valorizacije i prijedloga uspostavljanja mreže zaštićenih područja. Tijekom 2006. i 2007. godine osim podmorja otoka Suska, istraživana je i flora i vegetacija kopna. Istraživanja otoka Suska izvršena su sa suradnicima iz Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti i Pedagoške fakultete iz Kopra. Na kopnu je zabilježeno više od 350 vrsta biljaka, a u podmorju 281 vrsta pridnene makroflore i makrofaune. Izložbom Prirodna baština otoka Suska nastoji se bogatstvo raznolikosti otoka Suska prenijeti i široj javnosti putem fotografija zaštoićenih, rijetkih i zanimljivih vrsta.
Milvana Arko-Pjevac istaknula je kako se sustavnim istraživanjem obale i priobalja želi prikazati javnosti zanimljive pronalaske.
– Cilj ove izložbe je potaknuti na razmišljanje o svijesti o očuvanju prirode, kazala je Arko-Pijevac. Nekoliko prigodnih riječi uputio je i ravnatelj Narodnog muzeja Zadar Hrvoje Perica, kao i Snježana Vujčić Karlo, kustosica Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja. Ona je istaknula kako je izložba u Zadru spoj istraživanja koji su vršeni i foto zapisa koji su napravljeni na otoku od strane djelatnika Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, te trajnih preparata morskih organizama Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar, kojima se željelo dočarati ozračje podmorja.