Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svijet stopirao kredite Hrvatskoj do rebalansa

Autor:

12.07.2009. 22:00
Svijet stopirao kredite Hrvatskoj do rebalansa


Hrvatska ne može dobiti prijeko potrebne nove kredite u svijetu dok god ne smanji proračunske rashode za sedam do 11 milijardi kuna. Ako se taj oštriji rebalans proračuna ne izvede za najviše tri tjedna, Hrvatskoj prijeti opasnost da u rujnu neće moći isplatiti mirovine i plaće, upozorio je jučer predsjednik HNS-a Radimir Čačić.
– Jasno je da moramo uzeti kredite, ali strani kreditori su nam poručili da ne možemo dobiti nijednog centa dok se proračunski rashodi ne smanje za minimalno sedam, a realno 11 milijardi kuna. To je guverner Rohatinski rekao premijerki Kosor, otkrio je Čačić na konferenciji za novinare. Tek kada se izvede novi rebalans, strani kreditori dat će potporu za podizanje, recimo, 500 milijuna eura kredita iz inozemstva, a guverner će moći osigurati 200 do 300 miijuna eura. Rezanje tri milijarde kuna proračunskih rashoda nije dovoljno, potreban je jači rez, jer se inače ugrožava stabilnost kune i sustava u cjelini, tvrdi predsjednik HNS-a. Zauzimajući se za besplatne udžbenike, Čačić je najoštrije kritizirao njihovu cijenu od čak 450 milijuna kuna godišnje, tvrdeći da je previsoka zbog “prljavog dogovora ispod stola između nekih u državnom aparatu i izdavaštvu”.
– Rješenje je da država donese dvije odluke: prvo, vraćanje udžbenika na kraju svake godine i, drugo, da pet godina nema promjene udžbenika. U tom slučaju oni bi državu stajali 90, a ne 450 milijuna kuna, kazao je Čačić. Slično je i s naknadnom troškova prijevoz učenika do škole. Dok je troškove podmirivala Varaždinska županija, iznosili su 310 kuna po učeniku, a kad je to preuzelo Ministarstvo prosvjete, skočili su na 620 kuna, ljutito je rekao šef HNS-a.