Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tin Ujević je najveći brand Vrgorca

Autor: Nives Gajdobranski

12.07.2010. 22:00
Tin Ujević je najveći brand Vrgorca


Dolaskom na funkciju ravnatelja Gradskog kulturnog središta Vrgorac, u siječnju 2009., shvatio sam kako je Tin najveći brand Vrgorca. Vrgorac, kao rodno mjesto Tina Ujevića, predstavlja se Hrvatskoj i svijetu upravo kroz prizmu njegova života i djela
Boraveći na nedavno održanoj manifestaciji održanoj Tinu u čast zapazili smo da Željko Primorac, ravnatelj Gradskog kulturnog centra Vrgorac, (donedavni zadarski student i predsjednik Studentskog zbora, prim. ur.) djeluje vrlo snažno u toj sredini prepunoj kulturnoga naboja koji je u zadnje vrijeme prepoznat i u širem okruženju. Upravo za to prepoznavanje zaslužan je naš sugovornik.
Unikatan festival poetike
Manifestacija “S Tinom u Vrgorcu” bila je i ranije uspješna, ali ste joj Vi, uz pomoć Gorana Matovića dali i jednu novu, kuturno i medijski marketinški, dimenziju?
– Dolaskom na funkciju ravnatelja Gradskog kulturnog središta Vrgorac, u siječnju 2009., shvatio sam kako je Tin najveći brand Vrgorca. Vrgorac, kao rodno mjesto Tina Ujevića, predstavlja se Hrvatskoj i svijetu upravo kroz prizmu njegova života i djela. Međutim, uz puno uvažavanje mojih prethodnika koji su uspjeli održati manifestaciju S Tinom u Vrgorcu, te su se silno trudili da ona zadobije zasluženo mjesto u hrvatskom kulturnom životu, shvatio sam kako je koncept i program manifestacije manjkav, te da kao takav ne može zadobiti niti širu medijsku pažnju, ali niti punu pozornost šire javnosti. Bilo je nužno napraviti odmak od estradizacije programa. Željeli smo unikatan festival poetike. Goran Matović u Vrgorac dolazi više od dvadeset godina, u stvari već ga smatramo stanovnikom Vrgorca. Nakon prošlogodišnje premijere “Tin Ujević i Edith Piaf” za koju smo dobili izvrsne kritike, sjeli smo za stol i vrlo brzo dogovorili temeljne odrednice redizajniranog festivala. Matoviću sam ostavio odriješene ruke u umjetničkom segmentu, dok je na meni ostalo pripremiti logistiku, financije, tehniku i marketing. Matović je zaista brzo napravio program koji sam potom izložio gradonačelniku i gradskim vlastima, a oni su nam dali bezrezervnu podršku. Dobili smo dostatna proračunska sredstva na raspolaganje te porebne ljude preraspodjelom mjesta u gradskoj upravi.
Program je dobro prihvaćen i zapravo je bitno proširen i obogaćen različitim sadržajima?
– Prva objava programa naišla je na opće odobravanje Vrgorčana, ali i kulturne javnosti. Na valu tih pozitivnih vibracija svatko je htio nešto doprinjeti, Vrgorac je počeo živjeti za Tina i kroz Tina. Odmah se pojavila ideja da vrgorački umjetnici naprave izložbu tj. hommage Tinu Ujeviću u Splitu, pa je tako vrgorački prijatelji umjetnik Pave Majić organizirao izložbu u Splitu na kojoj se okupilo više od 200 ljudi. Slijedila je uzvratna izložba splitskih umjetnika u Vrgorcu te su u Tinovoj kuli svoje radove za vrijeme festivala prezentirali Pave Majić, Kažimir Hraste, Matko Trebotić i Ljiljana Smodlaka. Ono što me posebno veseli je činjenica kako su tijekom trajanja festivala u njega bili uključeni vrgorački gimnazijalci koji su s velikom ljubavi recitirali Tina. Oni čine okosnicu nedavno osnovanog gradskog amaterskog kazališta “Alter Ego”. Za vrijeme festivala, na zid nasuprot Tinove kule postavljena je interaktivna slika na kojoj su svi posjetitelji mogli ostaviti svoj trag i dojmove o festivalu, Ujeviću i Vrgorcu.
Teatar poezije na otvorenom
Recite nam nešto više o GKS Vrgorac.
– GKS Vrgorac nova je gradska ustanova, osnovana prije godinu i šest mjeseci. Na žalost, ja kao ravnatelj jedini sam i zaposlenik. Međutim, u kratkom razdoblju imamo ove rezultate: osnovano je gradsko amatersko kazalište (već izvodi predstave), pokrenut KUD „Vrgorska krajina” – premijerni nastup imali su prije Tinovih dana, pokrenuta je izrada monografije vrgorske krajine, pokrenute novine (mjesečnik „Glasnik vrgorske krajine”- čiji sam i glavni urednik), obnovljen ogranak Matice hrvatske, organizirane večeri klapa i dječji festival, uređena Tinova kula u kojoj je otvorena i suvenirnica. U Tinovoj kuli u potkrovlju smo smjestili etnografsku zbirku, na dva kata ipod potkrovlja je izložba starih fotografija Vrgorca te razglednica, otvaranje ove izložbe smo imali u travnju 2009. Po potrebi ovu izložbu skidamo te postavljamo izložbe naših i gostujućih umjetnika, na katu ispod izložbenog prostora rekonstruirali smo sobu Tina Ujevića te književnu vitrinu u kojoj se nalaze radovi autora koji su pisali o Tinu, kao i neke knjige s njegovom posvetom, a u prizemlju kule nalazi se suvenirnica koju smo otvorili prošlog ljeta. Prošle godine smo obilježili i 55 godina od smrti Tina Ujevića prigodnom izložbom na temu Tina te predstavljanjem knjige. Godinu smo završili velikim božićnim koncertom na kojem se okupilo preko 800 Vrgorčana. Sve je ovo urađeno uz brojne tribine, predavanja i koncerte koji bi zaista zauzeli previše mjesta da ih taksativno nabrajamo.
Kakvi su Vam planovi za budućnost?
– Vrgorac je grad pjesnika i književnika. Stoga ćemo već ovoga rujna u program uvesti dane Mate Raosa, još jednog vrgoračkog pjesnika i književnika o kojem se nažalost malo zna, a koji je bio iznimno plodan. Pred završetkom smo projekta prema kojem bi grad trebao dobiti gradski muzej i galeriju, a već ovoga ljeta počinje izrada programa za naredni festival “S Tinom u Vrgorcu”. S Matovićem sam već razgovarao da kultnu kavanu Rotondu, te sve aktere koji su je posjećivali dok je Ujević bio u Parizu, smjestimo u Vrgoračku gradinu (utvrda iznad grada). Bila bi ovo izvrsna premijera. Dogodine se slavi 120 godina Ujevićeva rođenja, bio je to povod sastanku s DHK na kojem je odlučeno da se što prije krene u pripreme za ovu važnu obljetnicu. Želimo Vrgorac pretvoriti u teatar poezije na otvorenome. Ove godine je na nekim predstavama bilo i preko 400 ljudi, želimo zadržati ovo povjerenje te ga opravdati.


Biklijada


Pored Tinovih dana prepoznatljivost Vrgorca je “biklijada”, manifestacija koja je već postala tradicionalna, a koja se organizira u čast mladog vina koje se miješa s kozjim mlijekom, a kažu da djeluje kao afrodizijak. Ovo je unikatni vrgorački napitak, koji prema predaji potječe s Brača, s kojeg inače potječe i Ujevićeva majka.