Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Centar Mocire vrata otvara do kraja ove godine!

12.07.2011. 22:00
Centar Mocire vrata otvara do kraja ove godine!


– Roditelji već godinama slušaju najave o skorom završetku radova na Centru Mocire – rekla je Sanja Bubičić napominjući kako se na takav način poigrava s najosjetljivijim društvenim slojem – djecom i mladima s raznovrsnim teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima
Roditeljima djece s posebnim potrebama još je prije četiri godine obećano da će njihova djeca svu potrebnu brigu, njegu i stručnu pomoć kroz osmosatni boravak dobiti u novoizgrađenom Centru za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire. Pod zajednički krov novog Centra trebali su useliti Dječji vrtić Latica, Osnovna škola Voštarnica, Stacionar za osobe s težom metalnom retardacijom te Zaštitne radionice prilagođene osobama s posebnim potrebama i svim pratećim sadržajem. No, do danas to se nije dogodilo pa su roditelji predvođeni Sanjom Bubičić, predstavnicom roditelja u Latici, u prostorijama Gradske knjižnice u Arbanasima održali inicijativni sastanak na koji su pozvali Marija Pešuta, pročelnika Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, a sa samo jednim ciljem – željom za konkretnim odgovorom kada će se vrata Centra otvoriti onima kojima je i namijenjen.
Roditeljska inicijativa za otvaranje Centra Mocire
– Ovaj sastanak zapravo je javni poziv roditelja da se što prije otklone formalno-pravne, tehničke pa i materijalne prepreke do konačnog završetka Centra za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama Mocire. Već nekoliko puta kao predstavnici nositelja radova pročelnici Joso Nekić i Mario Pešut javno su se očitovali o skorom završetku radova pa čak i najavljivali određene termine preseljenja, ali to se, kao što smo svjedoci, do dana današnjega nije dogodilo – rekla je Sanja Bubičić napominjući kako se zapravo na takav način poigrava s najosjetljivijim društvenim slojem – djecom i mladima s raznovrsnim teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima koje svakodnevno planiraju i oblikuju svoje živote prema njihovim potrebama.
Često se to, istaknula je Bubičić, događa i na uštrb zdrave braće i sestara te djece, a sve u cilju roditeljske nepresušne želje pružanja pomoći “potrebitijoj” djeci i to na način da im se raznim edukacijsko-rehabilitacijskim postupcima pripreme temelji za adekvatno praćenje školskih programa, a u konačnici da ih se pripremi i za život.
– Ugovor o gradnji trafostanice za napajanje objekta električnom energijom je gotov i prema mojim saznanjima proslijeđen je gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću na potpisivanje. Dovršena je i sanacija rovova, tunela i bunkera zaostalih od bivše vojske, a osigurana su i materijalna sredstva. Dakle, još je samo potrebno da se predstavnici investitora sastanu i potpišu i taj ugovor o završnim radovima. Vjerujem kako će sva ta dokumentacija biti riješena već na jesen, a onda bi Centar trebao i proraditi i to najkasnije do kraja ove godine – rekao je Pešut što je kod jedne majke izazvalo spontanu reakciju pa ga je upitala može li netko za to i garantirati, jer je roditeljima dosta lažnih obećanja, rekla je majka autističnog djeteta koje bi ove jeseni već trebalo krenuti u školu. Majka je naglasila kako su tete u vrtiću Latica dale preporuku za nekoliko djece ocijenivši ih sposobnima za školu iako djeca nisu pripremljena niti su roditelji bili upozoreni.
Odugovlačenje radova na uštrb četiri generacije djece
– Mi po zakonu imamo pravo našu djecu zbog poteškoća poslati u školu godinu dana kasnije, ali što sada da radimo – zapitala se majka napominjući kako je sve više djece s posebnim potrebama te da je očito kako su spomenutu djecu preuranjeno i ishitrenu uputili u školu s ciljem da nekoj mlađoj djeci oslobode mjesto. Da je Centar dovršen i već nabrojene ustanove da su se preselile u taj prostor, takvih problema bilo bi, uvjereni su roditelji, daleko manje jer su smještajni kapaciteti Centra veći.
– Odugovlačenjem radova već četiri generacije djece s poteškoćama zakinute su za adekvatniju pomoć jer su gotovo stihijski kanalizirana u razne državne institucije koje često nisu bile adekvatne za čitav spektar individualnih potreba naše djece. Isto tako, o sve popularnijim informacijama i edukacijama roditelja i stručnih službi kako je rana intervencija nužna u rehabilitaciji djece nema ni mjesta u ovom kontekstu, kada se stječe dojam da nema dovoljno društvenog senzibiliteta ni za dovršenje građevinskih, već započetih projekata za fizičko zbrinjavanje osoba s teškoćama, a kamoli sustavnu edukaciju osoblja i roditelja u timskoj suradnji brige oko djece i mladih jer jedino ona daje adekvatne rezultate – zaključila je Bubičić još jednom podsjetivši kako je riječ o inicijativnom sastanku zbog iznalaženja rješenja i suradnje, a ne “roditeljskoj gorčini” iako i ona, dodala je, postoji zbog spomenutih problema. Pročelnik Pešut roditelje je na kraju sastanka umirio ponovivši im obećanje kako se već od jeseni može očekivati realizacija obećanja, odnosno dovršenje projekta. Kako se bliže izbori, želje ovih roditelja mogle bi se i obistiniti jer, ukoliko i ovo bude još jedno od lažnih obećanja u nizu, roditelji iz svih udruga koje se bave problemima djece s posebnim potrebama najavili su izlazak na Gradski trg i pokretanje peticije.
 


Uloženo 50 milijuna kuna


Centar Mocire je izgrađen zajedničkom investicijom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi s udjelom od 50 posto uloženih sredstava, Ministarstva prosvjete koje je participiralo s 30 posto u ukupnoj masi sredstava te Grada Zadra s 20 posto udjela od ukupnih 50 milijuna kuna koliko je u radove uloženo. Projekt je doveden do završnih radova, no podzemni rovovi i bunkeri bivše JNA koji su naknadno otkriveni na mjestu temelja Centra dodatno su zakomplicirali cijelu situaciju i otvaranje Centra prolongirali toliko dugo da su ga neka djeca u čekanju “prerasla”.