Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Koliki je doseg označavanja starih knjiga?

12.07.2011. 22:00
Koliki je doseg označavanja starih knjiga?


Dobra upućenost u povijest struke te u humanističku metodologiju filološkoga usmjerenja omogućila je uvjerljivo propitivanje primjerenosti i dosega označavanja tekstova starih knjiga TEI standardom – dr.Mateo Žagar
U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Borisa Bosančića. Disertaciju pod naslovom “Označavanje teksta starih knjiga na hrvatskom jeziku pomoću TEI standarda” Bosančić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mateo Žagar, prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić i prof. dr. sc. Mario Essert.
Boris Bosančić je rođen u Slavonskom Brodu gdje je diplomirao na Strojarskom fakultetu. Na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2003. godine završio je Izvanredni studij bibliotekarstva. Magistrirao je 2009. godine na temu “Baza znanja online referentnih usluga” također na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2010. upisao je Poslijediplomski studij “Društvo znanja i prijenos informacija” Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru.
U svojoj ocjeni dr. sc. Mateo Žagar ističe kako je u izradi disertacije Boris Bosančić izložio pregledno i temeljito osnovne potrebe koje zahtijevaju istraživanje u novom elektroničkom okružju. Dobra upućenost u povijest struke te u humanističku metodologiju filološkoga usmjerenja, i to posve različitih grana (od povijesti knjige i književnosti do jezika), omogućila je uvjerljivo propitivanje primjerenosti i dosega označavanja tekstova starih knjiga TEI standardom.
Žagar navodi kako je “nakon ovog rada sasvim pouzdano da o suradnji s pojedinim istraživačima ne ovisi samo potvrda smisla primjene TEI standarda, nego i njegovo daljnje razvijanje. Tomu je pretpostavka što bogatije zaživljavanje njegove primjene u praksi, čemu ovaj rad također bitno pridonosi.”
Dr. Žagar je istaknuo u svojoj ocjeni kako je istraživanje mr. sc. Borisa Bosančića s metodološke strane primjereno postavljeno i provedeno, dok su rezultati pravilno izvedeni, te izloženi jasno i pregledno.