Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ban Ki-moon dolazi u posjet Hrvatskoj

12.07.2012. 22:00
Ban Ki-moon dolazi u posjet Hrvatskoj


Glavni tajnik  Ujedinjenih naroda Ban  Ki-moon boravit će u Hrvatskoj od 20. do 22.  srpnja, a tijekom trodnevnog boravka sastat će se s  predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem na Brijunima, priopćio je u petak  UN u Hrvatskoj.
Zajedno s predsjednikom  Josipovićem Ban će otvoriti  Međunarodni filmski festival u Puli. Ostatak programa službenog posjeta  uključuje predavanje u Zagrebu, posjet Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” te izlet u središnju Istru.
Ban će doputovati u pratnji  izaslanstva UN-a koje se  sastoji i od zamjenika Glavnog tajnika za politička pitanja Jeffreyja Feltmana te  najviše pozicioniranog Hrvata u sustavu UN-a, zaposlenog u rangu pomoćnika  Glavnog tajnika za ljudska  prava, Ivana Šimonovića.
Po dolasku u Zagreb u petak 20. srpnja, Ban će  održati predavanje u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici povodom 20. obljetnice hrvatskog članstva u  UN-u, a uslijedit će posjet  Školi narodnog zdravlja  “Andrija Štampar” u čast  Andrije Štampara, jednog  od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  i prvog predsjednika Opće  skupštine WHO-a u Ženevi  1948. godine, kaže se u  priopćenju.
Ban će potom, na poziv hrvatskog predsjednika Josipovića, iz Zagreba iste  večeri otputovati na Brijune. Prethodno će se, u prostorijama UN-a u Zagrebu,  sastati s osobljem UN-ovih  agencija u Hrvatskoj.
U subotu, 21. srpnja, Glavni tajnik i hrvatski predsjednik održat će zajedničku  konferenciju za novinare u  predsjedničkoj rezidenciji  “Bijela vila” na Velikom  Brijunu, a nakon toga uslijedit će sastanci s premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova  Vesnom Pusić. Navečer će  predsjednik Josipović upriličiti državnu večeru u čast  Glavnoga tajnika i njegove  supruge, Ban Soon-taek.
Iste večeri, Glavni tajnik će  prisustvovati otvaranju  59.-og Međunarodnog filmskog festivala u Puli u  pulskoj Areni.