Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Deveta simfonija odjekivala Budinićevom poljanom

12.07.2012. 22:00
Deveta simfonija odjekivala  Budinićevom poljanom


Održan je i treći  koncert ovogodišnjih 52.  Glazbenih večeri u sv. Donatu u sklopu kojeg je na  Poljani Šime Budinića nastupio Simfonijski orkestar  Hrvatske radiotelevizije pod  ravnanjem osnivača Glazbenih večeri, energičnog  maestra Pavla Dešpalja.
Poljanom Šime Budinića  odzvanjale su note jedne od  najpoznatijih “Devetih simfonija” iz pera Ludwiga van  Bethoveena uz stihove Friedricha Schillera iz “Ode radosti”. Iako je sam Schiller  njima bio nezadovoljan, veličanstvenim višeglasjem i  mogućnostima Zbora  HRT-a koji su Odu izvodili  na njemačkom jeziku teško  da je tko u publici mogao  pronaći zamjerku. Kao solisti nastupili su Valentina  Fijačko (sopran), Martina  Gojčeta Silić (mezzosopran), Tomislav Mužek (tenor) i Boris Martinović  (bas-bariton).
Bethoveenova 9. simfonija do danas se opisuje kao  jedno od njegovih najvažnijih dijela kao i najboljih  dijela klasične glazbe ikada,  dok je Schillerova “Oda radosti” 1972. godine izabrana za europsku himnu.  Upravo u toj kombinaciji  uživali su Zadrani tijekom  koncerta kojeg je ipak, barem djelomično, zasjenio  odabir prostora. Unatoč otvorenom prostoru koji je  koncertu davao poseban  ugođaj, blizina gradskog trga i vreva prolaznika spriječile su potpun doživljaj  Bethoveenove veličanstvene  glazbe.