Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Moderne zadarske razglednice

12.07.2012. 22:00
Moderne zadarske razglednice


U caffe baru Atrij  održana je prezentacija i  izložba novog i originalnog  zadarskog suvenira, fotografija na platnu i postera dvojice fotografa internetskog  portala eZadar Lea Banića i  Saše Čuke. Izložba je otvorena u opuštenoj atmosferi uz mnoštvo okupljenih  kolega i posjetitelja koji su  došli razgledati originalne i  moderne zadarske razglednice.
Jedan od razloga organizacije ove izložbe je i facebook grupa “Stare razglednice grada Zadra” u sklopu  koje zaljubljenici u ovaj hobi  razmjenjuju stare zadarske  razglednice od prije stotinjak i više godina, a cilj same  izložbe bio je ostaviti u naslijeđe Zadar kakav je on sada  u obliku foto razglednica,  pojasnio je Mladen Malik,  osnivač portala eZadar.
Projekt je realiziran u suradnji s portalom Fotkaj.net,  jednim od najznačajnijih hrvatskih portala specijaliziranih za fotografiju.Na izložbi je predstavljeno  18 izabranih fotografija dvojice autora u prvoj ediciji  fotografija i postera. Na njima je prikazan noćni Zadar,  od zalaska sunca, scena s  Pozdrava suncu ili Morskih  orgulja, Poljane Ivana Pavla  II. pa do gradskih sličica, a u  planu je predstavljanje i Zadra tijekom dana te izlazak  izložbe izvan grada po drugim mjestima Zadarske  županije pa i šire.
Izložbu je otvorio doajen zadarske fotografije Abdulah Seferović riječima ohrabrenja i pohvale za autore.
– Ovdje nije u pitanju reciklaža ili pakiranje kopija  starih fotografija u moderniziranu suvenirsku ambalažu već izlazak izvorne autorske fotografije na nemilosrdnu tržištu konkurencije. Njihova suvenirska deklaracija jasna je tržišna oznaka, a ne mistificirana vrijednosna kategorija, kazao  je Seferović uvjeren da čak i  na takvom tržištu postoje  kupci koji znaju prepoznati  vrijednost kreativnog postupka što ove fotografije izdvaja iz mora obrtničke rutine najvećeg dijela suvenirskih trica i kučina.
Novi zadarski suvenir  može se kupiti u suvenirnici  “Paulina” u zgradi foto Vjeke, putem web prodaje na  facebook stranici portala  eZadar te od sutra i na prodajnom mjestu na jednom od  ulaza u Supernovu.