Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U godinu dana jabuke poskupjele za 56,10 posto!

Autor: Valentina Mlađen

12.07.2013. 22:00
U godinu dana jabuke poskupjele za 56,10 posto!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Posljednjih dana medijskim prostorom vlada optimizam najviše potaknut najavljenim pojeftinjenjima električne energije, a spominje se i sniženje računa za vodu. I dok se svi veselimo oko tih sedam posto nižih računa za elekričnu energiju, koju su nam relativno nedavno povisili za 20 posto tako, da smo još uvijek u manjku, nitko se ne pita: koliko će obitelji ove zime biti gladno?
Jer, naime, najavljena sniženja koja će nam donijeti ulazak u obećanu zajednicu zemalja EU izostala su, ali su nas zato dočekala nova poskupljenja prehrambenih proizvoda među kojima prednjače mesni i mliječni proizvodi za koje su, da paradoks bude veći, ukinute carine koje za meso i mesne proizvode te mlijeko i mliječne proizvode iznose i do 30 posto.
– Moram reći da nismo previše iznenađeni ovakvom situacijom i očekivali smo da bi ovako moglo biti. Najavljena sniženja u EU zapravo su poskupljenja, a na to su nas upozorili i kolege iz Slovenije, kaže pročelnica Sekcije trgovaca unutar Udruženja obrtnika Zadar Ivana Pedić.
Netom prije ulaska u Europsku uniju, u lipnju je zabilježeno poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda od 6 do 20 posto, kako bilježi nezavisni portal supermarketi.info. Poskupljenja se bilježe u odnosu na svibanj ove godine, a kada se usporede s lipnjem prošle godine tek tada vidi se koliko su tzv. korekcije cijena, kako ih vole nazivati trgovci i političari korigirale naše prehrambene navike.
Naime, jabuka zlatni delišes poskupjela je u odnosu na lanjski lipanj 56,10 posto s time da je čak 15,29 posto od toga poskupjela od svibnja do lipnja ove godine. Dakle, kilogram zdravih jabuka, jer voće je puno vitamina i preporučuje se pojesti barem jednu voćku dnevno – koštat će vas minimalno 15-ak kuna, ovisno od trgovine do trgovine. U odnosu na lanjski lipanj poskupjelo je i glatko brašno i to za 42,74 posto, tekući jogurt za 28,57 posto, kod nekih proizvođača poskupljenje je i do 37,59 posto, sredstva za čišćenje skuplja su od 7 do 28 posto, salame i do 20,46 posto, pileći file oko 17,75 posto… i tako lista ide u nedogled.
Za one koji imaju tu sreću da žive na moru u jeku turističke sezone, ova poskupljenja koja portal supermarketi.info obračunava u Zagrebu i Osijeku samo su uvod s obzirom na to da se u jeku turističke sezone u jadranskim gradovima, pa tako i u Zadru, cijene dodatno napušu gdje su primarni potrošači turisti, odnosno stranci koji si to još uvijek mogu priuštiti pa tek onda domaći. Imamo tako situaciju da isti trgovački lanac drži 40 posto više cijene na “turističkoj” lokaciji nego na još dvije lokacije u Zadru.
– Na žalost koliko god to ružno zvučalo, zakon je dopustio da unutar istog lanca možete imati različite cijene na različitim lokacijama, kaže Pedić.