Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Škabrnji od maraske više nema života

12.07.2016. 22:00
U Škabrnji od maraske više nema života


Termometar pokazuje 38 Celzijusa pod suncem, a berači višnje maraške, voćke po kojoj su Ravni kotari poznati i izvan granica Lijepe naše, vrijedno skupljaju posljednje plodove slatko- kiselog okusa. I dok niz lica berača curi znoj, i ove godine, kao i proteklih nekoliko, muku muče s otkupom jer sve se odredilo po našoj staroj “u zadnji čas”.
Cijena koju nudi nekada tradicionalni otkupljivač tog voća, zadarska Maraska, ove je godine ispod tri kune, pa se većina proizvođača okrenula prodaji jednom austrijskom otkupljivaču. Na stablima se ta voćka zbog velike suše na nekim mjestima već smežurala, a takav proizvod nitko ne želi, kažu nam uglas berači.
Vlade Brkić, jedan od najvećih proizvođača maraske, koji na pet lokacija ima 1600 stabala, kaže kako je jučer bio zadnji dan branja, te će u njegovim voćnjacima ostati više od polovine neobranog uroda.
– Maraska je već na kraju s poslom jer berba kasni. Dugo se razvlačilo i pričalo o cijeni, ucjenjivali su nas i davali nam tri kune, pa smo odlučili da s njima nećemo surađivati. Uspjeli smo postići cijenu od 3,4 kune po kilogramu i to od Austrijanaca, firme iz Graza kojoj smo i lani prodali naš urod. Na veliko se ništa ne prodaje, a ja u ovome više ne vidim nikakvu budućnost. Želim se riješiti voćnjaka što prije jer od toga nema nikakve koristi, ogorčen je Brkić na sve što se događalo posljednjih tjedana s otkupom maraske.