Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Alpe Dunav Jadran snima glagoljaško pjevanje na Velom Ižu

12.08.2010. 22:00
Alpe Dunav Jadran snima glagoljaško pjevanje na Velom Ižu


Poznati međunarodni TV magazin “Alpe Dunav Jadran” ove godine snima prilog o glagoljaškom pjevanju u Velom Ižu za blagdan Velike Gospe. Naime, Veli Iž je jedna od rijetkih župa gdje se i danas “glagolja”, tj. misa se pjeva staroslavenskim jezikom na starim tradicionalnim napjevima kako je to stoljećima bilo u većini naših župa uz obalu.
Kao i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, i na Ižu se tijekom stoljeća razvilo i autohtono crkveno glagoljaško pjevanje, koje se prenosilo s koljena na koljeno u usmenoj predaji, a obiluje tonovima domaće folklorne glazbene tradicije. U Velom Ižu je kroz povijest bilo preko 120 glagoljaša. Među posljednjima je bio don Vladislav Cvitanović, koji je glagoljao sve do 1970. godine. Glagoljaško se pjevanje očuvalo i danas se izvodi više puta kroz godinu na velike blagdane. Župna crkva posjeduje brojne glagoljske rukopisne i tiskane knjige, kao i isklesane kamene spomenike, a mnogi glagoljski rukopisi nastali na Ižu nalaze se u arhivima i muzejima izvan otoka (Zadar, Split, Zagreb, St. Petersburg, New York).
Na Veliku Gospu se redovito pjeva glagoljaška misa i održava procesija s Gospinim kipom. Kip Gospe od luzarija (krunice) star je oko 200 godina, a izrađen je u najpoznatijoj europskoj radionici kipova, u Val di Gardeni, u Tirolu (Austrija). Njezin se blagdan obilježavao redovito prve nedjelje u listopadu, na blagdan Gospe od luzarija. Kip se toga dana nosio u procesiji po cijelom mjestu sve do 1970. godine kada to komunistička vlast više nije dopuštala. Tako Gospin kip nije izlazio iz oltara i nije se otvarao gotovo 25 godina. Zahvaljujući dolasku demokracije i uspostavi hrvatske države, Gospin kip je prvi put iznesen iz oltara na Veliku Gospu, najveći Gospin blagdan, 1992. godine, i u procesiji pronesen obalom. Od tada se redovito ova procesija održava na Veliku Gospu kao trajan spomen i zahvala za slobodu. Tom prigodom se kip okiti zavjetnim darovima u zlatu koje su generacije Veloižana ostavljali kao zavjete. Među njima ima i medalja iz poznatih europskih ratova 19. stoljeća. Tako će biti i ove godine, na blagdan Velike Gospe (Uznesenja Marijina) glagoljaškom misom i procesijom u 18 sati, što će se snimati kao prilog za TV magazin “Alpe Dunav Jadran” koji se redovito prikazuje u 9 europskih zemalja.