Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milijunski iznosi Soboliju za videonadzor i tehničku zaštitu

12.08.2010. 22:00
Milijunski iznosi Soboliju za videonadzor i tehničku zaštitu


Postoji li itko u ovoj državi tko čuje vapaj radnika HAC-a? Ne dajte više kredite ovima koji su nas doveli u situaciju da se sve dublje zakopavamo u živo blato! Zaustavite sve investicije koje nisu neophodne u ovom trenutku – stoji između ostaloga u reagiranju koje je na članke o HAC-ovoj “kćeri tvrtki” upućenom svim sredstvima javnog priopćavanja na svojim službenim stranicama još prije dvije godine objavio Nezavisni cestarski sindikat.
Ako je suditi po informacijama i dokumentaciji koju nam je dostavio zaposlenik HAC-a, a koji se mogu vidjeti i na službenim stranicama Hrvatskih autocesta d.o.o – javna nabava, odgovor je – ne.
Tri posla na zadarskom području
Riječ je o poslovima videonadzora i usluga tehničke zaštite na hrvatskim autocestama, a posebice objektima od posebne važnosti za koje je na službenim stranicama HAC-a već objavljen oglas za nadmetanje za cijeli niz tih poslova od kojih su tri na zadarskom području. Prije svega nekoliko dana tako je HAC sa zaštitarskom tvrtkom Adriatic security d.o.o, koja je u vlasništvu Nedjeljka Grabića, sklopio ugovor vrijedan 595.680 kuna za poslove usluga službe zaštite objekata – Maslenički most.
Novac iz HAC-a se ulaže u projekte za koje, tvrdi se, realno ne postoji potreba, a posebice s obzirom na krizu i recesiju kojom je pogođena cijela država i većina njezinih građana.
Jedna od tvrtki koja ima korist u ovakvoj situaciji je tvrtka Soboli d.o.o Zagreb. Jedan od petorice njezinih osnivača, danas ministar Tomislav Karamarko, 2003. godine svoj udio prenio je na odvjetnički ured, a godinu dana kasnije ga prodao jednom od suvlasnika Sobolija. Većinu otvorenih poslova trebala bi dobiti upravo tvrtka Soboli, a 2. i 12. veljače ove godine ta je tvrtka s HAC-om već sklopila dva takva ugovora “teška” 5.868.330 kuna.
Prvi posao odnosi se na naplatu, odnosno “izradu glavnih projekata integriranih sustava tehničke zaštite na objektima od posebnog značaja (sukladno elaboratima o procjeni ugroženosti), izradi glavnih projekata sustava panoramskog videonadzora u postojeći sustav tehničke zaštite na naplatnih postaja i izrada glavnih projekata integracije sustava panoramskog videonadzora u postojeći sustav tehničke zaštite naplatnih postaja Hrvatskih autocesta”, a vrijedan je 1,875 milijuna kuna bez PDV-a (Ev.broj 518.B.II.JV.600/09). Drugi, sklopljen deset dana kasnije i vrijedan 2,896 milijuna kuna bez PDV-a, odnosi se na osiguranje, odnosno “izradu glavnih projekata za glavni operativni centar i glavnih projekata integracije sustava sigurnosti na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta ( Ev.broj 462.8.I.W.500/09).
Najmoderniji sustav za nadzor
U prilog tome da u ova teška vremena HAC ulaže vrtoglave iznose u projekte koji nisu nužni idu i podaci sa službenih stranica HAC-a (www.hac.hr) gdje se navodi kako su autoceste kojima upravlja HAC opremljene najmodernijim sustavom za nadzor i upravljanje prometom koju čini tehnologija, poznata pod zajedničkim nazivom “Inteligentni transportni sustavi” (Intelligent Transportation System, ITS) te da je uspostavljen automatski sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama koji se provodi svakodnevno 24 sata iz Centara za upravljanje i kontrolu prometa (COKP). I dok većini zaposlenika u HAC-u nije jasno čemu dodatna skupocjena oprema i angažiranje privatnih tvrtki, Svemir Vrsaljko, savjetnik za sigurnost u HAC-u kaže kako je taj projekt hvale vrijedan.
– Te poslove vodi Sektor održavanja, a ja sam tek participirao u jednom dijelu. No, upoznat sam s projektom i bez promišljanja mogu reći kako je to dugoročno gledano isplativ projekt, kako financijski, a tako i kvalitetom usluga u korist naših korisnika. Tehnologija je uznapredovala tako da će ova koju se planira postaviti moći detektirati sve što se događa, a što nije predviđeno. U tom smislu olakšat će se posao i dosadašnjim djelatnicima i dignuti ga na jednu višu razinu. Kad na sve to gledamo iz kuta da je Hrvatska turistički orijentirana zemlja, projekt tu nalazi svoju pravu svrhu – kaže Vrsaljko obrazlažući svoj stav činjenicom da se na odmorištima autocesta zaustavlja veliki broj ljudi, mahom turista te da nije rijetkost da upravo tada, dok se opuštaju i odmaraju, budu opljačkani. S novom opremom, kaže, takvi će se događaji evidentirati i ustupiti MUP-u, što će i njima biti od velike koristi pri pronalasku počinitelja.
Vrsaljko sa zadovoljstvom spominje i kako je u planu gradnja operativnog centra u Zagrebu u koji bi se slivale sve informacije vezane, a osim onih vezanih za cestovni promet uključivale bi i avio, brodski, željeznički i slično. Tako bi, kaže Vrsaljko, sve bilo na jednom mjestu, a na tom mjestu bi kako naši građani, a tako i turisti, mogli dobiti sve potrebne informacije. No, s njim se ne slažu svi zaposlenici HAC-a jer su mišljenja kako bi u sufinanciranju tog projekta trebalo sudjelovati i Ministarstvo unutarnjih poslova.


 PROCVAT SOBOLIJEVIH POSLOVA


Tvrtka Soboli je 2003. imala promet od 855.000 eura, a godinu poslije taj je promet porastao na 1,21 milijun eura da bi krajem prošle godina naovamo doživjeli pravi poslovni “boom”. Soboli i njezina tvrtka kći, Ippon Security, osvojile su ugledne klijente kao što su Ina, Sinaco, Podravka, Zagrebačka banka te Hrvatske autoceste, a “insajderi” navode kako su se upravo kad je započeo poslovni procvat u tim tvrtkama, zaustavile istrage vezane za neke afere. Na službenim stranicama NCS-a navode se primjerice slučaj Pocrnić – primao plaću, troškove za prijevoz i koristio službeno vozilo tri i pol godine da bi potom otišao tiho iz HAC-a nepodmirena duga. U zataškavanju su, tvrde sindikalci, sudjelovale sve mjerodavne službe iz HAC-a kao i državne institucije zadužene za njegovo rješavanje.
Nadalje se spominje afera farbanja tunela – optužnica za ukradenih 22 milijuna kuna, spektakularno hapšenje i pritvor, a zatim šutnja i čekanje da vrijeme zaborava učini svoje, zatim signalnih stupića – jedan stupić plaćen 585 kuna umjesto 30. Prijava, navode sindikalci, stoji u DORH-u od siječnja 2010., no ništa se ne događa. Osim toga navodi se cijeli niz prijava prevarenih ljudi koji su dali novac i nisu dobili ni posao niti im se vraća novac, čak i uplatnica DORH-u nije nikakav dokaz, te “burobrani” gdje je kamen krečnjak koji se na tržištu plaća pedesetak kuna HAC plaćao i preko 600 kuna po kubičnom metru.




 OTVORENI NATJEČAJI


HAC je otvorio nekoliko natječaja za poslove osiguranja i videonadzora za koje je rok za dostavu ponuda u rujnu, a za većinu tih poslova, kao što su primjerice natječaj za poslove Uvođenja sustava video nadzora u COKP-ama Ogulin, Brinje, Perušić, Sveti Rok, Maslenica i Benkovac, Usluga održavanja sustava tehničke zaštite Hrvatskih autocesta d.o.o., Nadogradnja sustava tehničke zaštite, sustavom panaromskog videonadzora naplatnih postaja na dionici A3 i A4, najboljom bi se mogle pokazati ponude tvrtke Soboli.


 SOBOLI DOBIO POSLOVE ODRŽAVANJA BAZENA U GAŽENICI


Lučka uprava Zadar na natječaju koji je objavila u travnju ove godine za poslove usluge izrade sigurnosne i projektne dokumentacije za lučki bazen Gaženica izabrala je tvrtku Soboli d.o.o Zagreb, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 2.1 milijuna kuna. Riječ je o poslovima izrade procjene sigurnosne zaštite i planova sigurnosne zaštite, procjene ugroženosti i plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, protokoli pristupa i kretanja osoba, vozila i plovila, projektne dokumentacije integriranih sustava tehničke zaštite Trajketnog terminala Zadar, te usluge vođenja sigurnosti trajktnog terminala Zadar u izgradnji.