Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pilula je i abortivno sredstvo

12.08.2010. 22:00
Pilula je i abortivno sredstvo


Nazvati takav preparat jednostavno kontraceptivom smatramo obmanom javnosti jer se za pilulom poseže upravo zbog pretpostavke da je do oplodnje već došlo – kažu u HKLD-u
Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), katolička stručna nevladina organizacija, koja okuplja liječnike, liječnike stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu, izrazilo je “zabrinutost zbog odluke koju je donijela Agencija za lijekove i medicinske proizvode, a kojom je za uporabu odobrila Escapelle”. Riječ je o tabletama za tzv. hitnu kontracepciju koja se obično zove pilula za “jutro poslije” (engleski: morning after pill). Priopćenje su potpisali Ivan Ćelić i Marica Miletić-Medved, tajnik i predsjednica HKLD-a. U priopćenju, objavljenom na svojim službenim internet stranicama, HKLD upozorava da “tableta može različito djelovati, ovisno o tome upotrebljava li se prije ili nakon ovulacije”.
– Ako se primijeni prije ovulacije može ju spriječiti, dok uzimanje tablete nakon ovulacije utječe na transport spermija i jajne stanice. No, ako je do oplodnje jajne stanice već došlo, tableta ometa implantaciju (ugradnju) embrija u maternicu, što jasno implicira da ovaj preparat može biti u nekim slučajevima kontraceptivno, ali je sigurno abortivno sredstvo. Nazvati takav preparat jednostavno kontraceptivom smatramo obmanom javnosti jer se za pilulom poseže upravo zbog pretpostavke da je do oplodnje već došlo, ističu katolički liječnici koji dalje dodaju:
– Smatramo također da je u navođenju nuspojava u službenoj uputi o lijeku evidentna površnost što predstavlja opasnost za zdravlje žena. Naime, od nuspojava navode se samo glavobolja, mučnina, bol u donjem dijelu trbuha, umor, poremećaji krvarenja te vrtoglavica, povraćanje, proljev, napetost i bolnost dojki, odgađanje menstruacije. Takav opis djelovanja preparata očituje relativizaciju u razlikovanju između tzv. medikacijskog i kirurškog pobačaja, iako je opće poznato da su pobačaji postignuti kemijskim sredstvima produljeniji, složeniji i nesigurniji – stoji u priopćenju.
Društvo katoličkih liječnika ističe da bi odgovoran pristup prema vlastitom zdravlju i vlastitoj spolnosti te što žurnije uvođenje kvalitetnoga zdravstvenog odgoja u škole trebalo doprinijeti smanjenju broja neželjenih trudnoća u Hrvatskoj.
– Pravo javnosti na točnu i istinitu informaciju, osobito žena reproduktivne dobi, minimum je onoga što treba zahtijevati prije stavljanja bilo kakvog preparata na tržište, dodaje HKLD.