Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Starici u noći upao u kuću i uz prijetnje i batine odnio 90 kuna

12.08.2010. 22:00
Starici u noći upao u kuću i uz prijetnje i batine odnio 90 kuna


Mladić je staricu odgurnuo i ušao joj u kuću vičući “daj pare, davaj”, “stvori ih kako god znaš”. Razbacivao je uokolo stvari, udarao ju rukama po glavi, bacao po kući, a dok je ležala na podu, dvaput ju je nogom udario u trbuh
Zbog razbojstva i prijetnji smrću 70-godišnjakinji u njenoj kući u Karinu Donjem, u srijedu je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja istražnom sucu Županijskog suda u Zadru priveden 16-godišnjak iz Bruške pokraj Benkovca.
Utvrđeno je da je maloljetnik, koji je već poznat policiji po krađi i iznudi novca, u srijedu oko 2.30 sati došao u obiteljsku kuću Cvite Lacmanović koju je otprije poznavao, nakon čega je fizički nasrnuo na nju tražeći novac. Kako bi se domogao novca, maloljetnik je starici zaprijetio i smrću, a potom joj je iz novčanika uzeo deset kuna te iz ladice noćnog ormarića u spavaćoj sobi još 80. Mladić je pobjegao, a starica je unatoč strahu koji je osjećala, razbojstvo odlučila prijaviti policiji.
– Otišla sam kod susjeda, nazvala policiju i sve im ispričala. Bilo me strah jer mi je zaprijetio da će me ubiti ako bilo kome samo riječ kažem, ali ipak, ovaj put, odlučila sam ga prijaviti – ispričala nam je 70-godišnjakinja koja je slično iskustvo s maloljetnim razbojnikom doživjela i 20. srpnja. I tada joj je usred noći banuo na vrata, počeo zvoniti i lupati po vratima zahtijevajući od nje da otvori, a kad mu je unatoč svemu odbila otvoriti, on ih je odvalio, ušao joj u kuću, udarao je rukama i nogama po tijelu i glavi te joj uzeo 1.000 kuna koje je imala u novčaniku.
– Taj sam novac štedjela kako bih imala za feštu. Nisam htjela da moj sin, koji mi tada iz Zagreba dolazi u posjet sa svojom obitelji, sve financira. Taj dečko je novac pronašao i odnio mi ga, ali ga tada nisam prijavila. Bojala sam se njegove osvete, ali isto tako i da ne bi moj sin njemu nešto napravio ako dozna da me napao – kaže baka Cvijeta koja maloljetnog mladića i njegovu obitelj poznaje tek površno, jer su se viđali u autobusu kojim su iz svojih sela putovali prema Benkovcu.
Za razliku od prve pljačke, 70-godišnjakinja je ovaj put mladiću otvorila vrata da ih ne bi ponovno odvalio.
– Gledala sam neki film i čula zvono na vratima. Pitala sam tko je, a s druge strane sam samo čula “otvaraj”. Prepoznala sam glas i rekla mu neka me pusti na miru, da sam ja stara i što on ima sa mnom, ali on je bio uporan. Lupao je rukama i nogama po vratima, vikao da će provaliti ako ne otvorim, pa sam malo odškrinula vrata, a on me odgurnuo zajedno s njima i ušao unutra. Odmah je zaurlao “daj pare, davaj”. Rekla sam mu da nemam, a on je i dalje ponavljao “davaj, stvori kako god znaš”. Razbacivao je uokolo stvari, udarao me rukama po glavi, bacao po kući, a dok sam ležala na podu dvaput me nogom udario u trbuh – kaže baka Cvijeta kojoj je u pomoć osim policije došla i Hitna medicinska pomoć. Fizičkih ozljeda nema, ali je pretrpjela veliki šok i stres. Policajci su joj rekli da je mladić uhvaćen i da će ostati dva dana iza rešetaka. Ne želi mu, kaže, nikakvo zlo, samo neka se ubuduće drži podalje od nje.
Policija je protiv maloljetnika podnijela kaznene prijave zbog razbojstva i prijetnje smrću, a istražni sudac Ante Anić nakon ispitivanja mu je odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru zadarskog Istražnog centra.